VIDEO Nový Peugeot 9×8 Hypercar: Stvorený na preteky

0
Na preteky je pripravený Peugeot 9x8 Hypercar. Foto: netcarshow.com

Peugeot odhalil nový model 9X8, najmodernejšiu generáciu Hypercar – vyzývateľa, ktorý je pripravený, aby v roku 2022 zažil pretekársky debut v seriáli vytrvalostných majstrovstiev sveta FIA World Endurance Championship.

Najnovší vytrvalostný pretekár, je priamym nasledovníkom modelov  905, víťaz pretekov 24 hodín Le Mans v rokoch 1992 a 1993 a  908, ktorý francúzsku klasiku vyhral v roku 2009. Prototyp je pripravený pokračovať v dlhom a úspešnom pôsobení značky vo svetovom motoršporte s mimoriadne konkurencieschopnými vozidlami, ktoré sa vyznačujú výraznou a ihneď rozpoznateľnou identitou značky.

Pretekárske auto bez zadného spojlera. Foto: netcarshow.com

Model Peugeot 9X8 je vlastný projekt značky, ktorý nasleduje víziu Neo-Performance založenú na spojení špičkových športových základov s výnimočným dizajnom, vysokou účinnosťou a technologickými skúsenosťami, ktoré sa následne môžu preniesť aj na sériové vozidlá. Spolupráca medzi tímami Peugeot Design a konštrukčnými tímami, ako aj oddelením Sport priniesla účinný a výrazný rozdiel najmä v oblasti spoznávania nových možností aerodynamiky a dizajnu, čím vznikol úplne nový a originálny modelový rad. Tvary modelu a jeho aerodynamické vlastnosti sú tiež výsledkom práce dôležitých vstupov a vývojovej práce konštruktérov.

Pripravený na preteky

Zaujímavo hypermoderne riešené sú zadné aj predné svetlá. Foto: netcarshow.com

Ich aktivity sa riadili predpismi, ktoré vydala Medzinárodná automobilová federácia FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) a ACO (Automobile Club de l’Ouest) a platia pre novú triedu Le Mans Hypercar (LMH), ktorá nastupuje po predchádzajúcej najvyššej kategórii pretekárskych automobilov LMP1. Väčšia flexibilita, ktorú umožnili športové technické predpisy pri aerodynamike, dovoľuje úplne nový pohľad, čím vznikajú inovatívne vozidlá a konštruktérske aj dizajnové tímy tak môžu vyjadriť všetky svoje schopnosti. Konštruktéri a dizajnéri automobilky veľmi účinne využili výhody týchto nových možností na vyvinutie nového kreatívneho procesu, ako aj na odloženie doteraz platných kódov, aby tak vytvorili Hypercar úplne nového druhu.

Prečo toto označenie?

Nový Hypercar, bojovník značky PEUGEOT, dostal označenie Peugeot 9X8. Číslica 9 znamená pokračovanie v sérii špičkových pretekárskych vytrvalostných vozidiel s označením 905 z rokov 1990 až 1993 a 908 z rokov 2007 až 2011. Písmeno X odkazuje na úplne novú technológiu pohonu všetkých kolies modelu PEUGEOT Hypercar, ako aj na hybridný pohon, ktorý zosobňuje elektrifikačnú stratégiu značky vo svete automobilových pretekov. Číslica 8 je príponou, ktorú automobilka používa na všetkých svojich aktuálnych modelových radoch od 208 a 2008, až po 308, 3008, 5008 a, samozrejme, 508, ktorý prednedávnom prešiel cez ruky konštruktérov a dizajnérov. V roku 2022 budú pretekať dva modely Peugeot 9X8 v seriáli vytrvalostných majstrovstiev sveta FIA World Endurance Championship.

Prevratný dizajn

Pohľad do interiéru pripomínajúci kokpit lietadla. Foto: netcarshow.com

Svetelný podpis modelu 9X8 vpredu aj vzadu, ktorý dostal tvar pazúrov, čo je typický znak automobilky PEUGEOT, spolu s novým podsvieteným logom levej hlavy, dotvárajú prednú časť aj boky vozidla. Sivá farba Selenium Grey a kontrastné ostré zelenožlté svetlomety zvýrazňujú karosériu aj interiér, čím sa odvolávajú na farebnú schému, ktorú si línia výbavy Peugeot Sport Engineered vybrala pre predstavenie svojich modelov 508 a 508 SW.Zvonku prispievajú tvarované kolesá k vyváženým líniám nezameniteľných, ostro štruktúrovaných bokov, prieduchy blatníkov odhaľujú vrchol pneumatík a dokonale zabudované spätné zrkadlá prispievajú k dojmu, že prúdiaci vzduch prechádza nerušene. Zadné krídla sa v pretekoch 24 hodín Le Mans prvý raz objavili na modeli Chaparral 2F, ktorý bojoval v pretekoch v roku 1967, takže je to prvýkrát za viac ako pol storočia, keď je ich používanie spochybnené. Inovatívna zadná časť modelu 9X8 pochádza z výskumu uskutočneného konštruktérskym tímom Peugeot Sport.

Nový pretekársky automobil pre budúcoročnú sezónu. Foto: netcarshow.com

Hyperúčinný hybridný pohon

Od oznámenia účasti spoločnosti PEUGEOT v novej vytrvalostnej triede Le Mans Hypercar v septembri 2020 závod vo Versailles neďaleko Paríža horúčkovito pracoval práve na modeli 9X8. Vzadu umiestnený 2,6-litrový spaľovacím bi-turbo motor s výkonom 500 kW (680 k) a 90-stupňovým zovretím valcov pohonnej jednotky Peugeot Hybrid4 500 KW V6, absolvoval na motorovej brzde od apríla množstvo kilometrov. Dopredu sa montuje motor-generátorová jednotka s výkonom 200 kW (272 k), sedemstupňová sekvenčná prevodovka a batéria, ktoré zodpovedajú harmonogramu overovacích testov na skúšobnej stolici. V spoločnosti PEUGEOT Sport a Saft, dcérskej spoločnosti TotalEnergies, vzniká výkonná, technologicky prepracovaná vysokonapäťová batéria s vysokou hustotou (900 V).

VIDEO

- Reklama -