Kováčik ostáva vo väzbe

0
bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ostáva vo väzbe. Rozhodla o tom dnes sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Pamela Záleská, keď zamietla jeho žiadosť o prepustenie. Účel väzby podľa sudkyne nie je možné nahradiť dohľadom probačného a mediačného úradníka. Zároveň zamietla návrh obžalovaného na zloženie peňažnej záruky 70 000 eur a jeho písomný sľub. Dušan Kováčik, ktorý čelí súdnemu procesu pre viaceré skutky, je vo väzbe od októbra 2020 z dôvodu hrozby ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti.

Podľa Záleskej sa dôvody väzby od mája tohto roku, keď súd naposledy rozhodoval o väzbe Dušana Kováčika, po podaní obžaloby nezmenili. Posunom danej veci do vyššieho štádia trestného konania sa podľa nej preukázala odôvodnenosť obžaloby a dôvody väzby sa neoslabili. Zároveň povedala, že z dokazovania vyplynula potreba vypočuť ďalších svedkov, s ktorými býval obžalovaný v minulosti v pravidelnom kontakte. Tieto kontakty by Dušan Kováčik mohol na slobode oživiť.

„Preukázateľne je v danom období vedené aj iné trestné konanie voči jeho osobe a nie jedno, ale dve,” povedala Záleská s tým, že skutky sú v iných trestných konaniach podobného charakteru ako v aktuálnom trestnom konaní. Z tohto dôvodu je podľa nej okrem kolúznej na mieste aj preventívna väzba.

Obžalovaný proti rozhodnutiu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Dušan Kováčik je obžalovaný, že bol činný pre zločineckú skupinu takáčovcov a tiež z toho, že prijal úplatok 50 000 eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry nepodá sťažnosť proti prepusteniu Ľubomíra Kudličku z väzby. Takisto podľa obžaloby v dvoch prípadoch neoprávnene poskytol informácie bývalému šéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovítovi Makóovi. Z týchto dôvodov čelí obžalobe pre prijímanie úplatkov, založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, zneužitie právomoci verejného činiteľa alebo ohrozenie dôvernej a utajovanej skutočnosti.

- Reklama -