Taraba: Politici rozprávajú ako im je ľúto, že ľudia nemajú referendum? Klamú

1
Tomáš Taraba, poslanec NR SR Foto: TASR

Vláda narobila dlhy, ktoré nás všetkých zasiahnu. Nieže naše deti, ale vnuci budú kvôli daniam vyháňaní zo Slovenska, lebo niekto to bude musieť zaplatiť – hovorí pre ParlamentneListy.sk poslanec NR SR Tomáš Taraba (Život – Národná strana). “To je normálne harakiri čo tu robia,” komentuje Taraba politické dianie.

Referendum o predčasných voľbách nie je v súlade s Ústavou SR – k tomuto rozhodnutiu dospel ústavný súd. Koaliční politici – okrem Za ľudí – okamžite reagovali, že vlastne oni to referendum, ktoré si želalo 600 000 voličov, podporovali. Prezidentka im odkázala, že keď sú teda v takejto zhode, môžu rozhodnúť o zmene ústavy. “To znamená, že môžu dať do ústavy text, ktorý by znamenal, že takéto referendum by bolo v zhode s ústavou. Následne môžu prijať uznesenie, ktorým žiadajú o vyhlásenie referenda. Obratom by som takéto referendum následne vyhlásila,” uviedla Zuzana Čaputová. Vy ste však s niečím veľmi podobným do parlamentu prišiel, ale váš návrh pred pár dňami poslanci odmietli – je tak?

Dalo sa predpokladať, že ústavný súd bude chcieť to referendum zablokovať, že ho chce zablokovať prezidentka a že to chce aj vládna koalícia. A preto som prišiel s ústavným zákonom, ktorý keby bol prijatý, tak ani ústavný súd ani nikto by to referendum nevedel zablokovať. Ten ústavný zákon hovoril, že ak prijmeme zmenu ústavy, kde sa explicitne povie, že referendom sa dá meniť ústava, tak vzhľadom na to, že na konci roku 2020 koalícia zmenila ústavu v tom zmysle, že zakázala ústavnému súdu zaoberať sa ústavnými zákonmi a teda podľa najnovšieho právneho stavu sa Ústavný súd SR môže vyjadrovať iba k bežným zákonom, k vyhláškam a nižším normám, ale nemôže sa vyjadrovať k ústavným zákonom.

My keby sme v ústavnom zákone schválili, že na Slovensku je referendom možné skrátiť volebné obdobie, tak ústavný súd by sa teraz nebol mal k čomu vyjadrovať. Mohol by povedať akurát, že nepatrí do právomoci ústavného súdu vykladať tento zákon.

V tomto kontexte vyznievajú reči politikov dosť naprázdno. Vy to ako vnímate?

Takže ja som ich na tomto vyslovene nachytal. Vedel som, že koalícia bude chcieť interpretovať rozhodnutie ústavného súdu – o ktorom podľa mňa všetci vedeli, že bude také ako v stredu bolo – tak, že budú všetci rozprávať ako im je to ľúto, oni tak veľmi chceli konanie referenda, ale čo už teda… Preto som ich minulý týždeň postavil pred holú vec: aby ste sa potom nemohli priživovať tvrdeniami, ako vám je to ľúto, tak nech sa páči, máte tu zákon, ktorý dokáže zagarantovať, že referendum bude. A za ten zákon koalícia nezahlasovala. Čiže oni ak dnes rozprávajú ako im je to ľúto, tak klamú ľudí.

Boris Kollár (Sme rodina) sa už chystá meniť zákony a ústavu, podľa Ondreja Dostála (SaS) to nemá význam, lebo o vašom návrhu sa hlasovalo 29. júna a podľa rokovacieho poriadku podobný návrh je možné predložiť do parlamentu až 29. decembra. Viete o nejakom inom spôsobe?

Oni teraz nemôžu pol roka s niečím podobným prísť. Nie je problém textácia, oni hodili do koša moju iniciatívu a prezidentka, Boris Kollár, Robert Fico, sa všetci zrazu zobudili a chcú zmeniť ústavu. Lenže minulý týždeň to odmietli a teraz slovíčkaria a tvária sa, že to s mojím návrhom nemá nič spoločné, lenže to gro je to isté.

“Hodili do koša moju iniciatívu a prezidentka, Boris Kollár, Robert Fico, sa všetci zrazu zobudili a chcú zmeniť ústavu. Lenže minulý týždeň to odmietli,” hovorí Taraba.

Nemohlo to byť trebárs tým, že poslanci neboli dostatočne oboznámení s vaším návrhom, že to bolo takpovediac narýchlo a nevedeli o čo ide?

Ja som za každým jedným poslaneckým klubom s tým návrhom išiel. Mal som k tomu tlačovú konferenciu aj s našim podpredsedom Marekom Gécim, ktorý to tiež pripravoval a dlhé obdobie sa venuje práve týmto veciam. My sme vedeli, kam to speje a preto sme všetkých postavili pred holú pravdu, aby sa vyjadrili, či sú za to referendum. Lebo ak áno, tak jediná cesta ako to zagarantovať a zabezpečiť, bolo prijatie toho nášho zákona. Išiel som za Pellegrinim, Ficom, opozíciou ako takou… Išiel sa za poslancom SaS. Dal som im najavo explicitne, že toto tu je, vysvetlil som im to ako teraz vám, vysvetlil som to aj OĽaNO ako teraz vám, vysvetlil som to Sme rodina, tam som dokonca mal pocit, že by aj mohli hlasovať za… Nakoniec ale “za” poslanci nehlasovali. Toto všetko ex post je z môjho pohľadu už cirkus.

Ja si myslím, že tieto iniciatívy, ktoré zrazu tak tlačia, v tomto krátkom období k referendu nepovedú. Viete, keby som nerobil to “kolečko”, možno by som presne hovoril, že možno neboli informovaní, ale ja som za každým jedným išiel a som im aj povedal, že ak za to hlasovať nebudú, použijem to proti nim, lebo na to budem poukazovať, že nehrajú čistú hru. Preto to aj tak interpretujem. Toto, čo teraz robia, neberiem za úprimnú snahu.

Vy osobne si myslíte, že Slovensko potrebuje predčasné voľby?

Ja presadzujem predčasné voľby hlavne preto, lebo si myslím, že je na to na Slovensku nálada. Tu sa udialo strašne veľa vecí, ktoré táto koalícia nieže nesľubovala ľuďom, ale vyslovene tých ľudí oklamala a na toto nemajú mandát, aby to robili. Občania by dnes mali mať právo sa vyjadriť. Veď Slovensko s touto vládou urobilo taký deficit, také zadĺženie krajiny ako za dvanásť vlád Roberta Fica. Oni hovorili o konsolidovaných financiách a narobili dlhy, ktoré nás všetkých zasiahnu. Nieže naše deti, ale vnuci budú kvôli daniam vyháňaní zo Slovenska, lebo niekto to bude musieť zaplatiť. To je normálne harakiri čo tu robia.

Ľudia by sa tiež mohli vyjadriť, či súhlasia, že nejaký Mikas má byť korunným vládcom… Na konci dňa zákon o povinnom očkovaní, ktoré chceli nanútiť deťom v parlamente neprešiel len preto, že sme to vysvetľovali detailne aj ľuďom z koalície, že asi nevedia, čo schválili na vláde. Oni chceli dať Mikasovi opäť právo, že čo je povinné očkovanie a koho sa bude týkať. To sú také zásahy, že nie je možné byť ticho.

Taraba: “Myslím, že politici nespravili ešte nikdy viac pre to antivaxerské hnutie ako to, čo robia posledný rok.”

Očkovanie silne spolarizovalo spoločnosť, sledujúc reakcie ľudí či už na internete alebo v reálnom živote, mnohým neočkovaným vadí, že ich označujú za antivaxerov a upierajú sa im ich práva rozhodnúť sa o tom, či si do vlastného tela dajú vpichnúť experimentálnu vakcínu. Plus, že štát ich silou moci znevýhodňuje oproti očkovaným, čo je jav úplne novodobý… Máte predstavu, že čo s tým?

Ja sa dosť ohradzujem proti tomu, ak ma niekto nazve antivaxerom, ja som očkovaný takmer na všetko, aj moje deti majú očkovania na štandardné choroby, ale jednoducho považujem za absolútne prekročenie právomocí štátu spustenie hystérie okolo očkovania proti covid-19. Podmieňujú to slobodou? Ja budem bojovať za právo človeka rozhodnúť sa o tom aké medicínske úkony podstúpi alebo nepodstúpi. Ak niekto povie pri očkovaní, že jeho najväčším benefitom je, že zostaneš nažive a zdravý, tak to beriem. Ale teraz má byť mojím dôvodom lístok do lotérie, alebo 90 eur? Niekto sa mi vyhráža, že neprejdem cez hranice? To už nie je o očkovaní, ale o normálnom primitívnom nátlaku štátu na slobodu ľudí a to už je ideológia.

Myslím, že politici nespravili ešte nikdy viac pre to antivaxerské hnutie ako to, čo robia posledný rok. S týmto mám problém. Štát sa stal na Slovensku veľmi silným, toto je taký dôležitý motív, prečo som v politike – chcem vrátiť ľuďom kus slobody a to vo všetkých oblastiach. Nechcem, aby to vyznelo ako preháňanie, ale je tu veľmi veľa nedemokratických silových momentov v politike, na úkor občana.

- Reklama -

1 komentár

  1. Ak sa Ústavný súd nemôže zaoberať ústavov tak potom nemôže ani posúdiť či je alebo nie je niečo v súlade z ústavou

Comments are closed.