Baránek: Odborári idú dnes protestovať? Kde boli doteraz? Je to ako keď mŕtvole privoláte sanitku

3
Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook)

“Čo teraz idú protestovať? Už je to trápne, je to neskoro a preto je to trápne a smiešne. Je to ako keď máte mŕtvolu, ktorá sa už rozkladá a príde tam s hučiacimi sirénami sanitka a idú tú mŕtvolu zachraňovať,” hovorí o dnešnom proteste odborárov politický analytik Ján Baránek.

Začnime očkovaním. Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila “v situácii, keď v očkovaní zaostávame, vysielať signály spochybňujúce očkovanie je veľmi nezodpovedné”. To vyznieva veľmi čudne, keďže nejde o zástupkyňu výrobcu vakcín, ale o hlavu štátu a ľudia majú právo na informácie kľúčové pre ich zdravie alebo zdravie ich detí. Považujete to za šťastné vyjadrenie?

Pani prezidentka by si mala uvedomiť, že hlavne Európska lieková agentúra (EMA) schválila podmienečne tieto vakcíny, takže už tam vzniká potenciál výhrad. Oni to neschválili, schválili to podmienečne. Tak keď to EMA schváli podmienečne, tak potom sú prípadné výhrady úplne legitímne.

Očkovanie je veľmi citlivou záležitosťou, lebo ide v prvom rade o súkromnú záležitosť každého človeka, o to najcennejšie čo má a síce – zdravie. A preto namiesto nejakých nátlakových akcií asi bolo treba ľudí skôr presvedčiť…

Ona je hlavne prezidentkou všetkých občanov, aj tých, čo sa očkovať nechcú dať. Prezidentka nemala prijať účasť na tejto hre, kde budeme oddeľovať očkovaných a neočkovaných, lebo svojím spôsobom k tomu nepriamo prispieva, keď povie aby tí, čo majú výhrady k očkovaniu boli ticho… Tie obavy sú opodstatnené a ona to musí dobre vedieť. Podľa mňa robí presný opak toho, čo by robiť mala a dokazuje, že je nekvalifikovanou prezidentkou, že sa prezidentkou stala osoba, ktorá na to nemá mentálnu ani odbornú výbavu, čo ja tvrdím stále.

Očkovanie má aj ďalší problém, vakcíny Sputnik, ktoré sa vo veľkom doviezli na základe nejakých prieskumov o záujme ľudí o ne, a teraz sa ich treba zbaviť, lebo pre nezáujem expirujú v skladoch. Nikto sa nehlási k zodpovednosti za vyhodené milióny. Ako to vidíte vy?

Jednoznačnú zodpovednosť by mal prevziať za Sputnik V Igor Matovič. Mal by ísť príkladom, lebo on tu prvý vyžadoval hmotnú zodpovednosť politikov, takže by mal prevziať zodpovednosť. Jeho argument, že sa tu bojovalo proti Sputniku a preto ho nikto nechce, je hlúposť. Politik sa predsa pri verejných nákupoch vakcín nemôže riadiť prieskumom verejnej mienky a podľa toho robiť niekoľkomiliónové kontrakty. To spraví len blázon, ale zas – on je blázon. Určite by tu zodpovednosť mala byť a najlepšie by bolo, keby ju prijal a odišiel aj z postu ministra a preč. Lenže u nás nie je ani politická kultúra, skôr politická nekultúra. U nás sa odstupuje len vtedy, keď si niekto potrebuje zachrániť kožu a mať imunitu v parlamente, lebo sa bojí, že preňho príde NAKA a to bol prípad ministra Krajniaka. Medzitým sa to zmenilo, tak sa vrátil. Vo vláde máme plagiátorov a čo sa týka preberania zodpovednosti alebo politickej kultúry, sú tu hodnoty prevrátené. Čím väčší podvodník alebo plagiátor, tým má pozíciu akoby istejšiu. V oblasti politickej kultúry tu máme úplnú anarchiu.

V sobotu idú odborári do ulíc. OZ KOVO vyzýva všetkých, aby sa pridali a zastavili rozvrat sociálneho štátu. Čo si o tom myslíte?

Odborári dlhodobo zlyhávajú v tejto situácii a to, že konečne 26. júna idú do ulíc protestovať, tak to ani nemuseli. Mali sa ozývať a protestovať omnoho skôr, keď sa tu siahalo na práva zamestnancov, malých podnikateľov, živnostníkov, teraz čo idú protestovať? Čo teraz idú protestovať? Už je to trápne, je to neskoro a preto je to trápne a smiešne. Je to ako keď máte mŕtvolu, ktorá sa už rozkladá a príde tam s hučiacimi sirénami sanitka a idú tú mŕtvolu zachraňovať. Toto sú naši odborári. Lepšie by urobili, keby doslova držali hubu aj naďalej, lebo takto akurát upozornia obyvateľov na to, že doteraz nerobili nič.

- Reklama -

3 KOMENTÁRE

  1. Ty len radšej čuš! Pán podnikateľ, ktorý si neváži svojich zamestnancov a okráda ich, platí na ruku a okráda aj štát. Hovädo!

  2. Ta baranku a dze ty bul posledne 30 roky. Čušel
    ši jak šicke okrem Matoviča ateraz bečiš bo možeš.
    Ospravedlňujem sa za spôsob vyjadrovania ale vaše výstupy nie sú hodné spisovného slova.

  3. ” Odborári” ako v USraeli, na strane vlád a podnikateľov..Také ” odbory” treba nakopať do gúľ! Sú ako kedysi skorumpované ROH!!!

Comments are closed.