Kajúcnik v Reportéroch: Donútili ma vypovedať. Sú to somariny. Advokáti žiadajú Žilinku: Prešetrite to okamžite

0
generálny prokurátor SR Maroš Žilinka (Foto: TASR)

V relácii RTVS Reportéri odznelo 7.júna priznanie kajúcnika Matúša Kurica, ktorý usvedčoval pozemkovú mafiu v Nitre. Kuric uviedol, že vypovedal “somariny” pod policajným nátlakom. Na ich základe však odsúdili iných ľudí po 32 mesiacoch kolúznej a neskôr preventívnej väzby. Iniciatíva advokátov za právny štát (IAPŠ) žiada generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby okamžite prešetril podozrenia z ovplyvňovania výpovedí kajúcnikov a aby sa upustilo od podobných postupov v praxi orgánov činných v trestnom konaní.

Reportéri a kajúcnik

“Tá moja výpoveď prvá, do ktorej ma donútili, tak proste ja som bol v takom stave, že ja keď som si po tých mesiacoch prečítal tú výpoveď, tak mne samému bolo zle zo seba, že proste to nedávalo ani zmysel. Keď som sa chcel niekomu dovolať, že to nie je pravda a vlastne sám som inicioval to, že to sú somariny, tak proste nikto si to nevšímal,” uviedol v relácii RTVS Reportéri Matúš Kuric.

Hlavný odsúdený Roderik Abaffy pre Reportérov telefonicky uviedol: “mňa dali dohromady s ľuďmi, s ktorými sa ja vôbec absolútne nepoznám, až na Kurica.”

A prečo kajúcnik Kuric vypovedal ako vypovedal? K výpovedi ho vraj donútila polícia v štýle povedz, čo chceme počuť, vyhrážali sa mu 15-ročnou dĺžkou trestu s tým, že jeho vzťah s priateľkou Simonou, rovnako väzobne stíhanou v tejto veci, určite stroskotá. “Ja keď som si po tých mesiacoch prečítal tú výpoveď, tak mne samému bolo zle zo seba, že proste to nedávalo ani zmysel. Keď som sa chcel niekomu dovolať, že to nie je pravda a vlastne sám som inicioval to, že to sú somariny, tak proste nikto si to nevšímal,” uviedol kajúcnik pre Reportérov RTVS.

Archív. Juraj B., Štefan D. (KÚFS) a kajúcnik Matúš Kuric (Foto: facebook)

Iniciatíva advokátov za právny štát: Úrad špeciálnej prokuratúry ako dozor absolútne zlyháva

Škandalózne – reaguje na prípad Iniciatíva advokátov za právny štát. Považuje za zarážajúce, že sám „kajúcnik“ Matúš Kuric mal podať niekoľko trestných oznámení týkajúcich sa policajného nátlaku vo vzťahu k jeho výpovediam, avšak tieto sa „nevyšetrili“ dodnes. Na základe výpovedí pritom boli odsúdení iní ľudia na dlhoročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, spomínaný Roderick Abaffy bol odsúdený na 12 rokov odňatia slobody nepodmienečne.

Iniciátorka IAPŠ Marica Pirošíková reaguje: „Ak je obvinený alebo svedok donútený k výpovedi spôsobom, ktorý je v rozpore s článkom 3 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, je použitie takto získaného dôkazu podľa Európskeho súdu pre ľudské práva v rozpore s právom na spravodlivý proces.“ Európsky súd pri posudzovaní spravodlivosti konania ako celku pritom podľa Pirošíkovej – ktorá zastupovala SR pred ESĽP dlhé roky – zisťuje, či bola obžalovanému poskytnutá možnosť napadnúť pravosť dôkazu a jeho použitie.

„Zdôrazňujeme, že IAPŠ nespochybňuje samotný inštitút spolupracujúcich obvinených, tzv. „kajúcnikov“, avšak vznášame námietky na aplikačnú prax tohto inštitútu, jeho nadužívanie a zneužívanie. Ak má mať inštitút spolupracujúceho obvineného zmysel a má prispieť k dosiahnutiu spravodlivosti, tak každý spolupracujúci obvinený musí byť motivovaný vypovedať pravdu, nie to, čo si želajú orgány činné v trestnom konaní,”  uvádza ďalší z iniciátorov IAPŠ Matej Marhavý.

Matej Marhavý, Iniciatíva advokátov za právny štát: “Každý spolupracujúci obvinený musí byť motivovaný vypovedať pravdu, nie to, čo si želajú orgány činné v trestnom konaní.”

Podľa iniciatívy advokátov je nutné, aby uvedené skutočnosti preverila priamo Generálna prokuratúra SR, keďže je zrejmé, že dozor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR v tomto smere absolútne zlyháva.

“Iniciatíva advokátov za právny štát a JUDr. Martin Ribár s ohľadom na vyššie uvedené skutočnosti žiada generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, aby horeuvedené skutočnosti bezodkladne prešetril,” uvádza sa v stanovisku iniciatívy advokátov.

- Reklama -