V OĽaNO sa už naštartovali procesy rozkladu, tvrdí sociológ

1
Na snímke Igor Matovič (OĽaNO) (Foto: TASR)

“Tie procesy rozpadu sa podľa mňa už naštartovali a je len otázkou času, kedy k tomu dôjde,” hovorí o situácii v OĽaNO sociológ Pavel Haulík.

Pavel Haulík, sociológ (Foto: ph)

Všetci riešime rozpad Za ľudí, ale to je už v podstate nezaujímavé. Zaujímavejšie je, že proces rozpadu sa začal v inej strane, respektíve hnutí – v OĽaNO. Toto ste pán Haulík povedali, keď sme minulý týždeň riešili aktuálnu politickú situáciu v koaličnej strane Za ľudí. Podľa vás sa v OĽaNO naštartoval proces rozpadu? 

Ja si myslím, že áno. OĽaNO je ďalší nestabilný subjekt. Nehrozí to okamžite, bezprostredne,  lebo majú spústu poslancov. Ale tie procesy rozpadu sa podľa mňa už naštartovali a je len otázkou času, kedy k tomu dôjde.

Čo máte presne na mysli, môžeme to skonkretizovať?

Tých negatívnych signálov je veľa, strata preferencií je úplne zrejmá, konfliktnosť a nekompromisnosť Igora Matoviča vo vzťahu ku každému v podstate, je neprekonateľná. Proste, skutočne je len otázka času, kedy to prestane fungovať.  Zatiaľ to má Matovič ľahšie ako Remišová, predsa len tí ľudia v Za ľudí boli ambicióznejší ako v OĽaNO. V Obyčajných ľuďoch väčšina ľudí nemá veľké ambície a to, že sa dostali do parlamentu je pre nich niečo, čo už v živote nedokážu zopakovať a preto tam ten rozpad bude pomalší, plus počet ľudí je oveľa väčší. Ale to, čo Igor Matovič stihol za vyše roka urobiť, nutne povedie k ďalším a ďalším konfliktom a nebude to trvať dlhý čas.

Toto volebné obdobie ale OĽaNO ešte prežije, bavíme sa skôr o následnej budúcnosti, či? 

Určite áno. Ale – dnes sú do volieb skoro ešte tri roky, ak by boli skôr – predzvesť volieb výrazne akceleruje pohyby v stranách. Ľudia začínajú uvažovať ako obhájiť pozície, ktoré majú. Igor Matovič mal také pravidlo, neviem, či ho zmenil, lebo on veci nerád mení a síce, že poslanci idú na kandidátke na posledné miesta. Len málo z nich je natoľko viditeľných, že by sa dokázali opäť dostať do parlamentu prekrúžkovaním. No a potom sa začne špekulovať.

Myslíte, že dôjde k nejakej väčšej rekonštrukcii politickej scény?

Ja som o tom dlhodobo presvedčený. Subjekty, ktoré tu dnes fungujú, hlavne koaličné subjekty, sú značne nestabilné v zmysle fungovania a zotrvania v čase. Tá koalícia musí dosiahnuť nejaké výsledky, zatiaľ žiadne pozitívne výsledky nedosiahli, ničím ľudí neuspokojili. Pre nich hrá zatiaľ covid a to, že sa život dostal do akejsi náhradnej koľaje a nič nefunguje ako by malo. Ale akonáhle sa život začne vracať do normálnych koľají, ľudia začnú tie výsledky požadovať. Obávam sa, že toto zoskupenie rozmanitých subjektov a často veľmi zvláštnych a osobnostne nevyrovnaných ľudí, nie je schopné dosiahnuť výsledky.

- Reklama -

1 komentár

  1. Jasné!!! Presne takto dopadol Smer SD!!! Teraz sa bude He_ger snažiť odstaviť Mat_oviča a to sa skončí rozpadom OĽaNO!!! Ale, že im to idiotom trvalo, čo poviete? Ha, ha, ha … Už aby boli predčasné voľby a ľudia aby konečne dostali rozum. Treba voliť strany ako sú Smer SD, Vlasť, SNS, ĽS NS, Hnutie Republika!!! Modrá luza nedokáže riadiť Slovensko, modrá luza ho dokáže iba rozkrádať. Ak by nemali vyhlásený núdzový stav, tak už dávno by nám tu nevládli. Mysleniu zdar!!!

Comments are closed.