Lenč: Permanentne to vyzerá na rozpad koalície

1
Jozef Lenč, politológ (Autor: TASR)

Prečo by sme mali pokojne spávať, že máme stabilnú vládu? “Všetci tí, ktorí by dopustili rozpad koalície si uvedomujú, že by to znamenalo zhoršenie ich politického postavenia oproti súčasnosti,” vyhlásil politológ Jozef Lenč.

Ako dopadne podľa vás debata medzi ministerkou Máriou Kolíkovou (Za ľudí) a Borisom Kollárom (Sme rodina) o kolúznej väzbe?

Sú tri možnosti. Buď ustúpi ministerka spravodlivosti Kolíková, respektíve strana Za ľudí, alebo, čo je menej pravdepodobné, ustúpi Boris Kollár (Sme rodina). Je možné, že sa problém vyrieši aj tým, že sa nechá voľné hlasovanie. Poruší sa tým síce koaličná zmluva, ale to je zmluva len “akože zmluva” a nie sú za to žiadne sankcie, okrem toho, že sa rozpadne vládna koalícia, čo vlastne ani nikto nechce… Tak sa to prejde blahosklonným mlčaním ako doposiaľ všetky porušenia koaličnej zmluvy.

Aký má vlastne význam robiť tieto teátra pred verejnosťou, keď aj tak nakoniec v mene zachovania vlády dôjde k vyriešeniu?

Konkrétne táto kauza okrem skutočnosti “pomôcť našim ľuďom”, prípadne si hľadať potenciálne spojenectvá po budúcich voľbách, nemá žiadny význam. To je téma, ktorá sa ani v komunikácii s bežným voličom – ako napríklad 333 strieborných pre nezaopatrené rodiny – nedá nejakým spôsobom predať. Je to skôr potreba pomôcť vlastným, prípadne sa zalíškať budúcim koaličným partnerom, iný význam v tom nevidím.

Snaha zalíškať sa budúcim koaličným partnerom – vidíte to na predčasné voľby?

To záleží od dvoch kľúčových vecí: ako rozhodne ústavný súd a ako dopadne referendum.

Ak by nebolo referenda, považujete za možné, že by sa koalícia rozpadla?

Ono to permanentne vyzerá na rozpad koalície, ale stále sa nič nedeje. Nemyslím si ani, že by sa niečo také v budúcnosti stalo. V konečnom dôsledku všetci tí, ktorí by dopustili rozpad koalície si uvedomujú, že by to znamenalo zhoršenie ich politického postavenia oproti súčasnosti. Pre niekoho by to znamenalo koniec v parlamentnej politike minimálne na určité obdobie, možno v politike na stálo… Pre iných by to znamenalo zhoršenie situácie v zmysle: akú budú mať pozíciu v budúcnosti? Toto si nikto nechce zobrať na seba, momentálne. Možno by sa niektorí cítili komfortnejšie už v iných koalíciách, ale nechcú byť tými, ktorí by spôsobili koniec tejto koalície.

Takže všetky tie krízy sú kvázi krízy, áno?

Môže to byť aj snaha ako zabodovať pred predčasnými voľbami, taká kvázi kampaň… Keby sme chceli byť konšpirační, tak by sme to mohli vnímať aj ako spôsoby ako iného prinútiť, nech on je zodpovedný za rozpad koalície, napríklad svojím odchodom.

- Reklama -

1 komentár

  1. Politolog: prizivnik systemu. Ak by za volaco stal ZIADA a PROPAGUJE ZMENU vol. systemu. Parazit stranickych bosov za uplatu.

Comments are closed.