Španielsko: “Rekordných” 3000 migrantov z Maroka preplávalo do Ceuty

0
Civilní úradníci španielskej Guardie sa snažia zabrániť ľuďom z Maroka, aby vstúpili na španielske územie na hranici s Marokom a Španielskom v španielskej enkláve Ceuta. Do Španielska prešlo okolo 1 000 marockých migrantov. (Foto: SITA/Antonio Sempere/Europa Press via AP)

V pondelok sa dostalo do španielskej enklávy Ceuta na severe Afriky okolo tisíc Maročanov, z toho stovky pravdepodobne neplnoletých. Informovali o tom tamojšie úrady. Hovorca delegácie španielskej vlády v meste uviedol, že Maročania do Ceuty priplávali alebo prišli na nafukovacích člnoch, pričom obišli vlnolamy, ktoré pri hranici s Marokom vyčnievajú niekoľko metrov do Stredozemného mora. Medzi prichádzajúcimi boli podľa neho aj celé rodiny s deťmi.

Hovorca vysvetlil, že príchody migrantov sa začali o druhej hodine ráno v pohraničnej oblasti Benzú a neskôr aj pri pláži Tarajal. Ako tiež povedal, španielske úrady komunikujú s marockými orgánmi, ale zatiaľ je príliš skoro na to, aby vedeli povedať, či ich deportujú.

Muž z Maroka reaguje na to, že sa mu podarilo preplávať na španielsku pevninu, do Ceute. (Foto: Antonio Sempere/Europa Press via AP)

Španielske enklávy Ceutu a Melillu vnímajú mnohí africkí migranti ako vstupný bod do Európy, pričom každý rok riskujú zranenia a dokonca smrť, keď sa snažia dostať cez oplotenie, skrývajú sa vo vozidlách alebo sa pokúšajú oboplávať spomenuté vlnolamy. Osem kilometrov dlhú pozemnú hranicu Ceuty s Marokom chráni desaťmetrový dvojitý plot a zvyšok územia hraničí s morom.

Aj koncom apríla doplávalo do Ceuty viac ako sto mladých Maročanov. Úrady uviedli, že väčšinu z nich vrátili za menej ako 48 hodín späť do vlasti po tom, ako potvrdili, že sú dospelí. Španielsko totiž neudeľuje Maročanom azylový status, ale deťom – migrantom bez sprievodu umožňuje zostať v krajine pod vládnym dohľadom.

- Reklama -