Taraba: To je vrchol kultúrnej arogancie! Finančne likvidovať Maticu slovenskú a dávať peniaze Csemadoku

1
Ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR

Matica slovenská prepúšťa zamestnancov, počas piatich mesiacov tohoto roka ich prepustila 16 a pravdepodobne bude musieť  v prepúšťaní so súčasným nastavením  financovania pokračovať. Ohrozené sú vedecké a archivačné funkcie, činnosti regionálnej kultúry a vydavateľské činnosti. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) je preto označovaná za likvidátorku národnej kultúry – na tlačovej besede na to v utorok poukázal poslanec NR SR Tomáš Taraba (Život-NS).

Taraba upozorňuje, že v tomto kontexte je poburujúce, že v poslaneckom klube hnutia Oľano, ktoré nominovalo aj ministerku kultúry Milanovú vznikla iniciatíva, ktorá ma za cieľ napojiť maďarskú kultúrnu inštitúciu Csemadok na štátny rozpočet a zrovnoprávniť ju s Maticou  slovenskou. Poslanec György Gyimesi (OĽaNO) prichádza s touto  iniciatívou práve teraz, v období keď Matica slovenská doslova živorí. 

“Evidujeme snahu poslanca Gyimesiho pomáhať svojej menšine, ale odmietame, aby sa to dialo na úkor slovenských národných  ustanovizní,” uviedol Taraba. Brať finančné prostriedky Matici slovenskej, finančne ju likvidovať  a dávať peniaze Csemadoku je podľa neho vrchol kultúrnej arogancie súčasného vedenia Ministerstva  kultúry SR.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.