Mesežnikov: Spor v koalícii sa po kauze Kolíková presunie inam. Kam? …

1
Grigorij Mesežnikov (Autor: SITA)

Matovičov vplyv je napriek rozštiepenosti hlasovania poslaneckého klubu OĽaNO pri odvolávaní ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej stále dominantný a Heger na neho nemá, hodnotí situáciu po hlasovaní o nedôvere ministerke politológ Grigorij Mesežnikov. Teraz sa podľa neho presunie spor v koalícii k téme odvodovej reformy, ktorú chystá expremiér a jeho vzťahu k Richardovi Sulíkovi.

Aký dojem máte z výsledkov hlasovania o (ne)odvolávaní ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej? 

Bolo to veľmi neštandardné, časť vládnej koalície nevyslovila podporu kľúčovému členovi vlády. Svojim postupom nahrali opozícii, ktorá to z úplne iných pohnútok zorganizovala. Odvolávanie nejakého ministra tu ešte v minulosti neprešlo, Iveta Radičová bola iný prípad. Iba v prípade Viliama Soboňu. Bolo jasné, že sa opozícii ministerku nepodarí odvolať, ale bola z toho kauza kvôli poslancom OĽaNO. 

To, že to boli práve poslanci za OĽaNO, ale nie je náhoda…

Je to potvrdenie, že Igor Matovič zohráva v koalícii veľmi zvláštnu úlohu. Je líder hnutia, viac ovplyvňuje postoj najsilnejšej strany než premiér. Eduard Heger dokáže vo vláde riešiť veci, ale čo sa týka jeho vplyvu v poslaneckom klube, to je Matovič silnejší než on.

Práve o aktuálnom Matovičovom vplyve na poslanecký klub sa skôr pochybuje, keďže časť jeho poslancov Kolíkovú podržala.

Stále je ale prirodzene najsilnejší. Mnohí členovia klubu, väčšia polovica dala prednosť lojalite lídrovi než vecnému obsahu. Pritom treba povedať, že ani títo ľudia jej nevyjadrili zníženú podporu pokiaľ ide o jej politiku, líniu v reforme súdnictva. Nabehli na divný argument o konflikte záujmov, podľa mňa falošný vo všetkých kontextoch. To, čo jej vytýkali, bolo už dávno vyriešené. Matovič to využil ako zámienku, aby ministerku oslabil a podľa všetkého je stále presvedčený, že by nemala byť členkou vlády. Je to zvláštne. Skutočným dôvodom jeho správania sú však výhrady osobného charakteru.

Mária Kolíková sama hovorí, že nemá silnú podporu, na jej obranu v rozprave nevystúpil ani Eduard Heger, hoci jej ju vyjadril. Aj v jeho prípade ide o lojalitu?

Skôr o silu v samotnom hnutí, ktorú nemá na to, aby zaistil pre svoj pozitívny postoj k ministerke väčšinovú podporu. Teraz sa však ukazuje, že ju nemá ani Matovič, aby dokázal ovplyvniť celý klub v súlade so svojou predstavou. Hoci o sebe poslanci OĽaNO hovoria, že majú slobodu v hlasovaní, toto bolo asi prvýkrát, čo sa takto významnejšie rozdelili. Doteraz sa OĽaNO negatívne ani nevyjadrovalo proti reforme súdnictva, Matovič ju tiež podporoval. V pozadí ide o tú pomstychtivosť. Kolíková hovorila v čase krízy, že by nemal byť premiérom, teraz jej to osobne vracia.

Konflikt v koalícii je ale stále ešte aj na úrovni Matovič – Sulík. Vy ste hovorili, že Matovič zohráva v koalícii zvláštnu úlohu, ale nemohol si napríklad Sulík odpustiť to verejné potvrdenie, že mu Matovič ozaj hovoril o 25 percentnej DPH?

Táto koalícia nemá nastavený jednoduchý mechanizmus vzájomného fungovania. Toto nerobila žiadna iná koalícia. A to, čo ste uviedli, sa nestalo prvýkrát. Je to aj signál, že to tam štandardne nefunguje, potom “musia” takto prezentovať, že nie je jednota a hľadajú podporu zvonku. V prípade Sulíka sa to naozaj nestalo prvýkrát čo kritizuje Matovičove priebežné návrhy. Musia sa do budúcna viac vedieť dohodnúť.

Očakávate, že sa ich osobné vzťahy prenesú aj do spomínanej odvodovej reformy?

Áno. A zrejme aj poslanecký klub bude na to takto podobne reagovať, s vplyvom Matoviča. Črtajú sa prvé štiepenia. Aj SaS by mala v konečnom dôsledku problém, keby Kolíková padla, keďže minister zahraničných vecí Korčok potvrdil, že zvažoval, čo by sám spravil. Uvidíme, čo bude ďalej.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.