FOTO Diskusia o budúcnosti EÚ: Čaputová, Kollár a Heger vystúpili na Bratislavskom hrade, dôležitý odkaz

5
Zľava: Predseda NR SR Boris Kollár, prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda vlády SR Eduard Heger a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas tlačovej besedy troch najvyšších ústavných činiteľov SR o budúcnosti Európy v hradnej záhrade. Bratislava, 9. máj 2021. Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

Začína sa obdobie, počas ktorého sa uskutoční debata o budúcnosti Európy a jej ďalšom smerovaní. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov a šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka pri príležitosti Dňa Európy a začiatku Konferencie o budúcnosti Európy.

Konferencia je podľa hlavy štátu v prvom rade príležitosťou pre ľudí zapojiť sa a povedať svoj názor na to, akú Európsku úniu (EÚ) chceme. „Európska únia sme totiž my. Nie je to len fráza, je to vyjadrenie našej slobodnej voľby,“ doplnila prezidentka. Pripomenula, že s krajinami EÚ zdieľame nielen spoločnú geografiu alebo s väčšinou z nich aj spoločnú menu. „S Európskou úniou sme bytostne prepojený, pretože až 90 percent priamych zahraničných investícii na Slovensko pochádza z európskych krajín,“ dodala.

  • Ako sa postavíme k obnove európskych ekonomík?

Zuzana Čaputová zdôraznila, že súčasnosť nastoľuje veľké výzvy, ku ktorým je potrebné čeliť spoločne. „Ako sa postavíme k obnove európskych ekonomík? Ako sa spoločne staneme odolnejšími voči budúcim hrozbám? Ako dokážeme zlepšiť sociálny status našich občanov? Ako zabezpečíme trvalú udržateľnosť a dosiahneme stanovené uhlíkovo-neutrálne ciele? To všetko sú otázky, na ktoré potrebujeme spoločne hľadať odpovede,“ skonštatovala hlava štátu.

Prezidentka SR Zuzana Èaputová poèas tlaèovej besedy troch najvyšších ústavných èinite¾ov SR o budúcnosti Európy v hradnej záhrade. Bratislava, 9. máj 2021. Foto: SITA/Alexandra Èunderlíková

Prezidentka pripomenula, že Slovensko s krajinami EÚ zdieľa aj hodnoty, ako napríklad rešpektovanie ľudskej dôstojnosti, slobodu a demokraciu, rovnosť, princípy právneho štátu či záväzok dodržiavať základné ľudské práva. „Veľmi si želám, aby bolo Slovensko vnímané ako konštruktívny európsky partner. Prispejme k tomu aj našou vecnou diskusiou o budúcnosti Európy,“ uzavrela Zuzana Čaputová.

Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) počas príhovoru na tlačovej konferencii o budúcnosti Európy v Bratislave v nedeľu 9. mája 2021.
  • Európska únia je úspešný projekt

Viac ako 70. rokov európskej integrácie je jasným dôkazom, že Európska únia (EÚ) je úspešný projekt. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) to uviedol s tým, že členstvo Slovenska v EÚ je strategickou voľbou. Traja ústavní činitelia a minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) si dnes na Bratislavskom hrade pripomenuli Deň Európy a otvorenie Konferencie o budúcnosti Európy.

  • Únia prechádza zložitým obdobím

Kollár v príhovore ďalej skonštatoval, že EÚ je spoločným domom, ktorý nemá alternatívu. „Súčasne ani v tento deň si nemôžeme nevšímať skutočnosť, že v ostatným rokoch Európska únia prechádza zložitým obdobím prinášajúcim mnoho výziev a problémov. Medzi občanmi je cítiť určité sklamanie z toho, že namiesto konštruktívnej debaty a reformy Únie v uplynulých rokoch, takpovediac, len hasíme požiare,“ povedal Kollár. V tejto súvislosti spomenul napríklad migračnú krízu, nárast extrémizmu a euroskepticizmu, koronakrízu a brexit.

Z¾ava: Predseda NR SR Boris Kollár, prezidentka SR Zuzana Èaputová, predseda vlády SR Eduard Heger a minister zahranièných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korèok poèas spoloènej fotografie pri príležitosti tlaèovej besedy troch najvyšších ústavných èinite¾ov SR o budúcnosti Európy v hradnej záhrade. Bratislava, 9. máj 2021. Foto: SITA/Alexandra Èunderlíková

„Práve dnes sa začína Konferencia o budúcnosti Európy. Je dôležité, aby sme k tomuto procesu pristúpili aktívne na všetkách úrovniach. Na parlamentnej pôde, na úrovni štátnych inštitúcií, regiónov a samospráv, odbornej verejnosti, mimovládneho sektora, akademickej pôde, ale aj zapojením sa jednotlivcov,“ pokračoval predseda parlamentu. Podľa Kollára je konferencia priestor na diskusiu o EÚ, kde môžu občania vyjadriť svoje názory, očakávania a prichádzať s novými myšlienkami.

„Každý z nás musí vnímať, že Európska únia pre Slovensko nie je niečo externé a vzdialené, ale, že to je naša súčasť. Slovensko je Európska únia a Európska únia je aj Slovensko,“ uzavrel.

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger počas príhovoru na tlačovej konferencii o budúcnosti Európy v Bratislave v nedeľu 9. mája 2021.
Zdroj: tasr

Je bez akejkoľvek diskusie, že za mohutný ekonomický rozmach vďačí Slovensko členstvu v Európskej únii (EÚ) a solidarite jej členov. Povedal to v príhovore Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas stretnutia najvyšších ústavných činiteľov a ministra zahraničných vecí v súvislosti s Dňom Európy a otvorením Konferencie o budúcnosti Európy.

  • Plán obnovy

„Ľúto mi je všetkých tých premrhaných eurofondov – za každým strateným eurom vidím premárnenú príležitosť zlepšiť život občanov na Slovensku. Už sa to nesmie nikdy zopakovať. Meníme preto ich nastavenie, aby sa stali mocným motorom nášho rozvoja a dobiehania vyspelých štátov Únie,“ pokračoval Heger. Podľa premiéra je na to Plán obnovy a odolnosti SR ideálna príležitosť

  • Treba podať pomocnú ruku

„Európska únia predstavuje jednotu v rozmanitosti, a my, občania Slovenskej republiky ako jej relatívne noví členovia, máme cennú skúsenosť. Skúsenosť, keď sme čelili útlaku, neslobode a museli sme o svoje miesto v Európe naozaj zabojovať. Aj preto dnes vieme podať pomocnú ruku národom Európy, ktoré sa snažia splniť prísne kritériá a stať sa členmi Európskej únie,“ zhodnotil Heger.

Premiér pripomenul, že Konferencia o budúcnosti Európy sa dnešným dňom začína na európskej úrovni, ale aj na Slovensku. Ústavní činitelia preto prijali spoločné vyhlásenie – maratón diskusií o budúcnosti Európskej únie.

„Široká demokratická diskusia s verejnosťou, hľadanie zhody je to, čo Európu vystihuje a na čom môžeme ďalej úspešne budovať európsku budúcnosť,“ dodal Heger, ktorý verí, že EÚ bude naďalej priestorom slobody, demokracie a prosperity, garantom mieru na európskom kontinente a inšpiráciou pre svet svojou výkonnou ekonomikou i svojím zodpovedným prístupom k životnému prostrediu.

- Reklama -

5 KOMENTÁRE

  1. EU nemá právo zasahovať do vecí, ktoré podstatne patria do vnútornej právomoci štátov. Nerešpektujú zvrchovanosť, rovnosť štátov a nezasahovanie do ich vnútorných záležitostí.
    Do EU sme vstupovali z dôvodov spolupráce a rozvoja a NIE kvôli tomu, aby sme plnili príkazy a nariadenia EU . Následkom nich sme prišli o potravinovú sebestačnosť, zanikli rôzne druhy spotrebného priemyslu, ale aj ťažký priemysel. Z automobilovej “plecháriny” sa národ nenaje. Chceme jesť zdravé potraviny a nie nekvalitné dovozové. EU sú samé príkazy a zasahovanie do národných identít, právnych noriem, dnes už do všetkých oblastí riadenia štátu. Takéto EU nepotrebujeme ! Nie sme nesvojprávni!
    My nepotrebujeme NATO, oni nás potrebujú len z toho dôvodu, že susedíme s Ruskom na ktoré má USA zálusk, aby si u nás mohli zriadiť základne, nanútiť nám kúpu obstarožnej vojenskej im už nepotrebnej techniky a nakoniec aj ako ďalší podpis na súhlas ich nenásytnej agresie – “mierového vpádu” do krajín, kde majú vlastné záujmy.

  2. Hodnoty režimu EU a režimu USA , tie tzv. ,, euroatlantické ´´ sú VYDIERANIE , VYHRÁŽANIE SA SANKCIAMI (aj proti národním štátom EU) , PODPORA FAŠIZMU , TERORIZMU a HLAVNE BYŤ PROTIRUSKÝ !!! Ak národné štáty nebudú tieto hodnoty dodržiavať , tak budú sankcie , nejaký dovod si už súdruhovia z Bruselu vymyslia !!! Srbom SĽUBUJÚ modré z neba , ale musia byť PROTIRUSKÝ , vydieranie ako vyšité ?! V médiách režimu EU a aj režimu USA aj NIEKTORÍMI politkmi v týchto režimoch sú všetci čo nesúlasia s tým čo médiá a aj niektorí politici tvrdia , OZNAČENÍ ako NEPRIATELIA , dokonca sa už aj zostavujú zoznami tíchto NEPRIATEĽOV !!! Posledné voľby v USA boli ZMANIPULOVANÉ , aspom to tvrdí p.Trump a asi sa mu dá veriť a všetci držia huby !!!

  3. Všetci títo tzv. Ústavný činitelia už zanechali dôležitých odkazov viac než dosť. Slovensko by sa malo pohnúť ďalej, aby na nich mohlo čo najskôr zabudnúť!

Comments are closed.