Francúzsko: Taliani odsúdení za ľavicový terorizmus sa postavili pred parížsky súd

0
Giorgio Pietrostefani prichádza na pojednávanie o vydaní na súd v Paríži. Po desaťročiach života vo Francúzsku súd rozhodne o vydaní deviatich Talianov usvedčených z ľavicového terorizmu za útoky v 70. a 80. rokoch. (Foto: SITA/AP/Thibault Camus)

 Po desaťročiach slobodného života vo Francúzsku sa v stredu pred parížskym súdom ocitlo deväť Talianov odsúdených vo vlasti za teroristické zločiny v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Vypočúvanie bolo prvým krokom v procese, ktorý určí, či vinníkov vydajú do Talianska.

Pred niekoľkými dňami zatkli vo Francúzsku siedmich Talianov, ďalší dvaja sa o niekoľko hodín neskôr sami prihlásili na polícii. Po vypočutí ich následne prepustili pod podmienkou súdneho dohľadu. Polícia stále pátra po jednej osobe. Na všetkých desať osôb bol v Taliansku vydaný zatykač a preto hľadali útočisko v zahraničí skôr, ako by ich mohli uväzniť.

Medzi spomenutými osobami sú aj príslušníci Červených brigád, komunistickej teroristickej skupiny, ktorá páchala vraždy či únosy, no neskôr upadla do nečinnosti. Na svedomí má napríklad zabitie talianskeho polovojenského generála či únos sudcu. Medzi tými, ktorí čelia vydaniu do Talianska, je aj 77-ročný Giorgio Petrostefani, ktorého ešte v roku 1972 odsúdili na 22 rokov väzenia za vraždu milánskeho policajného prezidenta Luigiho Calabresiho.

Francúzsko zaviedlo v roku 1985 politiku známu ako Mitterrandova doktrína, pomenovanú podľa socialistického prezidenta Francoisa Mitterranda. V nej bolo uvedené, že talianskych krajne ľavicových aktivistov, ktorí utiekli do Francúzska, nevydajú do Talianska, pokiaľ nebudú existovať dôkazy o tom, že spáchali „krvavé trestné činy“.

Táto politika po celé desaťročia dráždila pravicových politikov v Taliansku, ktorí sa usilovali o nastolenie spravodlivosti v prípade zločincov, ktorí ušli do Francúzska.

- Reklama -