Do Ústavy treba pridať bod, že referendom je možné skrátiť volebné obdobie – nezaradení poslanci predložili návrh zákona

1
Na snímke poslanec NR SR Tomáš Taraba (nezaradený) (Foto: TASR)

Nezaradený poslanec parlamentu Tomáš Taraba spolu s ďalšími poslancami Národnej rady SR (NR SR) predložili do parlamentu návrh ústavného zákona, ktorý by znemožnil Ústavnému súdu SR zablokovať referendum o predčasných voľbách. Ako vysvetlil vo svojom stanovisku, do Ústavy SR by bol pridaný bod, že referendom je možné skrátiť volebné obdobie. Zároveň odmieta vyjadrenie ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej (Za ľudí), že referendum o predčasných voľbách je protiprávne.

„Odkázať občanovi, že môže iba politikov voliť, ale nie už odvolávať, je pošliapaním priamej demokracie a my nedopustíme, aby k tomu prišlo. Parlament schválil zmenu ústavy, podľa ktorej ústavný súd nemôže posudzovať ústavné zákony. Ak prijmeme ústavný zákon o možnosti skrátiť volebné obdobie referendom, ani teoreticky nebude vedieť koalícia toto referendum zmariť,“ vysvetlil Taraba.

Pod petíciu za referendum o predčasných parlamentných voľbách sa podpísalo približne 600-tisíc obyvateľov Slovenska. Má obsahovať otázku, či ľudia súhlasia s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie NR SR tak, aby sa voľby do parlamentu vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda. Referendum na Slovensku môže vyhlásiť prezident na základe petície aspoň 350-tisíc občanov alebo na základe uznesenia NR SR do 30 dní od petície, respektíve uznesenia NR SR. Referendum sa vykoná do 90 dní od jeho vyhlásenia. Slovenská ústava prezidentku k vyhláseniu referenda nezaväzuje. Tá ho vôbec nemusí vyhlásiť.

- Reklama -

1 komentár

  1. Áno, treba to v Ústave SR jasne uviesť, že referendom je možné skrátiť volebné obdobie poslancov NR SR, aby nedochádzalo zo strany tých, čo sú pri moci, k mareniu vôle ľudu, ktorí im túto moc prepožičali. V našej ústave ani nie je uvedené, že otázka mandátu poslancov nemôže byť predmetom referenda. Aj oháňanie sa ústavou je diskutabilné, lebo v roku 1948 sa komunisti dostali k moci legálne a dá sa špekulatívne tvrdiť, že v roku 1989 boli od moci odstavení protiústavne (stačí si prečítať prednovembrovú ústavu, v ktorej bola zakotvená vedúca úloha KSČ).

Comments are closed.