Baránek: Matovič je sociálny idiot. Dph a prídavky sú prasprosté kupovanie si voličov v osadách

2
politický analytik Ján Baránek (Autor: archív J.B.)

Šírite bludy, že Matovič navrhol 25-percentnú daň z pridanej hodnoty, odkázal novinárom na brífingu minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Ale – nielen SaS to tvrdí, o podpore rodiny a zdroji financií uvažoval na sociálnej sieti aj Matovič. Politický analytik Ján Baránek má podozrenie… “Si myslím, že je to prasprosté kupovanie si voličov v osadách, ktorí už ani dnes nemajú žiadne pracovné návyky,” vyhlásil Baránek pre ParlamentneListy.sk.

Vláde vyslovil parlament dôveru. Podporilo ju 89 poslancov. Nejaké prekvapenie pre vás?

Tam je zaujímavá jediná vec – nezískali ústavnú väčšinu a otázka je, že či keď ju budú potrebovať, či ju vtedy získajú. Ale Bittó Cigániková im zrejme zahlasuje, pretože jej jediná výhrada sa týkala zdravotných poisťovní a preto nehlasovala za programové vyhlásenie. V každom prípade sú s ústavnou väčšinou dosť na hrane.

Opozícia, teda Smer konkrétne namieta, že v programovom vyhlásení Hegerovej vlády nie sú zohľadnené žiadne dôležité skutočnosti, ktoré sa udiali v priebehu roka, teda obete covid-u, verejné financie, pomoc pre gastro, rastúca nezamestnanosť… Vláda tvrdí, že je to v Pláne obnovy. Ale predsa len – nemalo by to byť aj v Programovom vyhlásení vlády? Veď nikto nevie ako ešte Plán obnovy dopadne, stať sa môže všeličo a určite sú to veci, ktoré by vláda riešiť mala, či?

Plán obnovy je plán obnovy, skôr sa prikláňam k tomu, ž Smer má pravdu. Programové vyhlásenie vlády je záväzný dokument, podľa ktorého vláda postupuje a ktorý má väčšiu silu pre koaličných partnerov ako nejaký plán obnovy, hoci ten sa posiela do Bruselu. Uľahčili si to a povyhadzovali veci z programového vyhlásenia Matovičovej vlády, ktoré za ten rok splnili… Ono, to isté spravil aj Pellegrini. Takže je to taká oportunistická kritika, ale je pravdivá.

Rozvírila sa debata o 25 percentnej DPH, ktorú vraj plánuje minister financií, ale SaS a Za ľudí sa vyjadrili, že za to by určite nehlasovali.

Pokiaľ dodržia slovo, tak to neprejde. Druhá vec je, že Matovič sám povedal, že on nikdy nič také nepovedal.

To síce povedal, ale jeho statusy na sociálnej sieti k vyššej DPH a podpore rodín určite smerovali… Je možné, že by si niečo takéto koaličný partner, konkrétne SaS, vymyslel? Aj politika má asi isté pravidlá a je zrejmé, či?

Nemyslím si, že si to vymysleli, ale je pravda, že som to Matoviča nikdy nepočul povedať. Ťažko povedať, kde je pravda. Ak by to však prešlo, tak by to bola sociálna katastrofa. Títo, s prepáčením, ale idioti, neviem to inak povedať, sa snažia vymyslieť perpetum mobile. Nemôžete ľuďom zobrať a vytipovanej cieľovej skupine to dať. DPH sa týka každého. On to chce vyzbierať a dať cieľovej skupine. Nevyšpecifikovanej cieľovej skupine. A tu mám jedno podozrenie.

Aké?

Mám podozrenie, že Matovič klame keď tvrdí, že ide o podporu pôrodnosti a zvýšenia natality. Je to obyčajná lož. Matovič si ide kupovať veľkú skupinu rómskych voličov. On tam nevyšpecifikoval, že to bude len pre rodiny, ktoré sú pracujúce, alebo niečo iné, on to nešpecifikoval. A preto si myslím, že je to prasprosté kupovanie si voličov v osadách, ktorí už ani dnes nemajú žiadne pracovné návyky. Ja som totiž zhodou okolností na východnom Slovensku a išiel som cez tie osady, lebo ma poplietla navigácia. Neviete si predstaviť, čo som tam videl, hlavne na Spiši. A týmto opatrením by Matovič len podporil to komerčné rodenie detí, inak to nemôžem nazvať, lebo iný názov neviem. Keby bol podmienil tie príspevky tým, že aspoň jeden z rodičov v úplnom páre musí pracovať, lebo sú aj slobodné matky, áno, tak ešte by sme sa mohli baviť o tom, či je správny zdroj daň z pridanej hodnoty.

Podľa ekonómov rozhodne zvýšenie dph nie je dobrý nápad.

Teraz veľa ľudí naštvem, ale podľa mňa treba teraz progresívne zdaňovanie. Po tom covide, žiaľ, nastala situácia, že sa sociálne nožnice roztvorili ešte viac ako boli, čo znamená, že bohatí budú ešte bohatší a chudobní ešte chudobnejší a časť strednej triedy sa prepadne tiež medzi chudobných. A to je situácia, kedy treba začať progresívne zdaňovať, žiaľ. Ako konzervatívny pravičiar by som to určite nemal hovoriť, ale tá situácia je dnes taká. Namiesto toho človek, ktorý tomu nerozumie a ide si kupovať biednych rómskych voličov, navrhne úplne idiotské riešenie ako zvyšovať DPH, lebo zvýšenie DPH sa týchto ľudí až tak nedotkne, lebo nepodnikajú. A keď im navýši tie prídavky, krásne im to pokryje aj navýšené ceny v obchode. Takže toto je antisociálne opatrenie, ktoré je namierené na zvýšenie podpory u veľkej časti rómskych voličov a je protisystémové. Keby chcel naozaj niečo urobiť, mal by začať progresívne zdaňovať, od určitej hranice príjmu.

Vy si myslíte, že človek, ktorý kritizoval bývalú vládu za 13. dôchodky, za obedy pre deti v školách zadarmo, že ten istý človek si potom ide za štátne peniaze natvrdo kupovať popularitu ľudí z najúbohejšieho prostredia? Naozaj?

Padá mu popularita, Igor Matovič je majster sveta v páde popularity, nemá empatiu, je sociálny idiot a pojem sociálna politika mu nehovorí nič. Po bordeli s covidom, kde nechal zaniknúť celú strednú triedu, tak namiesto znižovania dph, on dph chce zvyšovať. Na naštartovanie gastrosektoru, cestovného ruchu, oživenie strednej triedy treba dph znižovať. A keby bolo progresívne zdaňovanie, od príjmu neviem koľko tisíc za rok, dane zvyšovať. Týmto návrhom však zabezpečí len pokračovanie komerčných rómskych gravidít v osadách.

- Reklama -

2 KOMENTÁRE

  1. Ano, je- a dobrý. Ved kedysi robil v pocitacovej sfere/programátora/ a tam sa do vetra moc strielať nedá a na pózy to tam nefunguje.

Comments are closed.