Európskej únii dôveruje 50 percent Slovákov, najviac za posledných desať rokov

1
Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) a predseda Európskeho parlamentu David Sassoli sa vítajú počas stretnutia v Bruseli v utorok 27. apríla 2021. (Foto: TASR/AP)

Európskej únií (EÚ) dôveruje 50 percent opýtaných Slovákov, čo je najviac za posledných desať rokov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov Eurobarometra, na ktoré upozornilo Ministerstvo obrany SR (MO SR).

Podľa Eurobarometra Slováci vo vyššej miere, ako je priemer 27 krajín EÚ, podporujú spoločnú obrannú a bezpečnostnú politiku členských štátov EÚ. Na tieto výsledky upozornil rezort v súvislosti so 17. výročím vstupu Slovenska do EÚ. Členstvo v tomto spoločenstve podľa MO SR znamená pre Slovensko pevné a stabilné miesto medzi vyspelými, modernými a demokratickými krajinami Európy a je tiež dôležitým predpokladom pre rozvoj Slovenska.

Sedemnáste výročie vstupu SR do EÚ si vo svojom profile na sociálnej sieti pripomenul aj minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). Podotkol, že 1. mája 2004 sa Slovensku spolu s ďalšími deviatimi krajinami otvorili dvere do spoločenstva, ktoré zdieľa rovnaké hodnoty, akými sú sloboda a demokracia. Podľa Mikulca EÚ nie je len o voľnom cestovaní a spoločnej mene, ale predovšetkým o podpore a solidarite.

Mikulec poukázal, že štrukturálne financovanie z EÚ predstavuje 60 percent všetkých verejných investícií na Slovensku. Šéf vnútra priblížil, že jeho rezort na projekty v roku 2020 čerpal granty z programov zahraničnej pomoci v sume viac ako 30 miliónov eur. Doplnil, že na Slovensku sa modernizuje infraštruktúra, slovenskí občania sa môžu zamestnať na pracovnom trhu s 500 miliónmi ľudí a krajina je súčasťou jednotného trhu, ktorý jej umožňuje bezproblémový export výrobkov. „Pre mňa ako ministra vnútra je však mimoriadne zásadný fakt, že od vzniku Európskej únie vládne na starom kontinente najdlhšie obdobie mieru. A to si treba vážiť,“ uzavrel.

- Reklama -

1 komentár

  1. Ja by som si týmto výsledkom až taký istý nebol. Na druhej strane, keď vidím značný záujem o pochybné očkovanie, koľko ľudí sa nechalo obalamutiť Matovičom a koľko ich zbytočne nosí rúška,aj keď nemusí (sólo vonku či v aute), tak mám pochybnosti o mojich pochybnostiach.

Comments are closed.