Baránek: Predčasné voľby závisia od Matoviča. Vyhostenie Rusov považujem za škodlivé

1
Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook)

Referendum a predčasné voľby? “Veľa podpisov strany nazbierali ešte keď bol premiérom Matovič,” upozorňuje pre ParlamentneListy.sk politický analytik Ján Baránek. Podľa neho práve na Matovičovi bude, ako to s referendom dopadne… Horúce dianie okolo vyhosťovania diplomatov považuje Baránek za škodlivé.

Vyzbieralo sa minimálne 585 000 podpisov za referendum o predčasných voľbách. Vychádzame z údajov z piatka, kde Smer-SD vyhlásil, že má 300 000 podpisov, Hlas-SD, že ich má 285 000. Základná otázka tohoto prípadného referenda je podľa niektorých právnych názorov, že či by bolo v súlade s ústavou, či sa ľudia môžu vôbec vyjadrovať k ukončeniu volebného obdobia a za predčasné voľby. Aký je váš názor?

Ak by vznikli pochybnosti, prezidentka to môže dať posúdiť na ústavný súd, pretože ten mandát je predsa len 4 roky. Ale my sme tu už mali a nie jedny predčasné voľby, takže precedens o tom, že predčasné voľby môžu byť, tu máme. No a či to môže byť v referendovej otázke? Také referendum sme už mali, ak sa nemýlim. V každom prípade, keď vznikne nejaká pochybnosť, môže to posúdiť ústavný súd. Ale keďže sme tu už takéto voľby mali, neviem  ako by ten ústavný súd rozhodol, lebo tá ústava sa v týchto paragrafoch nemenila.

Podpisov je vyzbieraných, zdá sa, že viac než dosť, ale – otázka je, či by bolo podľa vás mohlo byť úspešné aj samotné referendum?

Tu treba určite brať do úvahy, že veľa podpisov strany nazbierali ešte keď bol premiérom Matovič. Keby bol naďalej Matovič premiérom, tak by som odpovedal, že áno, to referendum  môže byť úspešné. Po zmene premiéra už nie som si odpoveďou natoľko istý. Do veľkej miery to bude záležať práve od toho, ako sa bude Igor Matovič správať, či sa naozaj stiahne. Ak áno,  tak tie dôvody predčasných volieb vlastne pominú.

Celkovo ale vzťahy vo vládnej koalícii, žiaľ, neprešli nejakou silnou obnovou. Poslanec OĽaNO Kremský vyzval ministra hospodárstva Sulíka, aby prišiel vysvetliť parlamentnému výboru dotácie na nájmy, keď istý subjekt dostal nadštandardné peniaze oproti iným. Sulík mu odkázal, že vykopáva otvorené dvere, lebo sám to preskúmava. Toto nevyzerá na nejakú vylepšenú komunikáciu a vzťahy, alebo?

Vzťahy sú stále napäté. Nie je zvykom, aby koaličný poslanec takto vyzýval ministra, to si z minulosti ani nepamätám, že by sa dialo. Je to presne prejav toho, že vzťahy ostali napäté.

Horúcou témou na politickej scéne je aj vyhostenie diplomatov zo Slovenska. Sú otázniky, či Slovensko malo pristúpiť k tomuto kroku?

Vôbec nechápem, prečo Slovensko vyhosťovalo diplomatov, keďže ide o záležitosť Česka a Ruska. Treba, aby to politici vysvetlili. Nejako to totižto nedáva logiku, keďže solidarita s Českou republikou sa dá prejaviť aj inak. Niet divu, že sa začnú deštruovať aj vzťahy s Ruskom a ja si takéto niečo ani nepamätám, že by sme v minulosti urobili takúto aktivitu. Považujem to za zbytočné a škodlivé.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.