Vedci: Jedinou potrebou vedenia boja s pandémiou je obstáť pred mikrofónom… to je problém

0
Testovanie. (Foto: TASR)

Slovensko nemá vlastne problém v tom, že by nám náladu kazil vírus. Problém Slovenska je vo vedení boja sa pandémiou. Toto vedenie totiž zaujíma viac ako boj s vírusom to, či dobre obstoja pred mikrofónom alebo sa nepohádajú s kolegami – vedci na stránke Dáta bez pátosu rozoberajú aktuálny stav protipandemických opatrení. Vyberáme z neho.

V marci a v apríli sme sa dostali do stavu, že ani podľa okresných štatistík nemáme ČIERNY OKRES. To je zásadná správa, ale je pravda, že stále máme významne postihnuté okresy. Majú 10 krát viac infikovaných ako “dobré” okresy. To je zásadné a COVID Automat na to pamätá.Po Veľkej noci napriek vysokej mobilite a aj po nástupe detí do škôl 7. apríla a následne celého I. stupňa 12. apríla a samozrejme maturantov 8. marca – áno, už pred 6 týždňami reportujeme na okresných úrovniach hodnoty, že začíname mať 3 druhy okresov:

– zlepšujúce sa, ale stále bordové

– veľmi sa zlepšujúce a dobré červené

– veľmi dlho sa veľmi zlepšujúce a ružové

COVID AUTOMAT “by” posunutím Slovenska do ČERVENÉHO PÁSMA II. stupeň ostražitosti posunul zákaz vychádzania s 35 výnimkami z 20:00 hod. na 21:00 hod.

– nechal bordové okresy v bordové a nepúšťa ich do červenej. Nedovolil v nich ani terasy, ani fitness centrá, ani II. stupeň ZŠ a ani Stredné školy. Ponechal šport v exteriéri s obmedzením 6+1 a požadoval test každých 7 dní- zaviedol pre červené okresy možnosť byť “červený” a otvoril v nich terasy, fitness, II. stupeň ZŠ, nahradil 6+1 pre šport v exteriéri voľnejším tréningom v skupinách a hlavne vyžadoval LEN 14 DŇOVÝ TEST

– zaviedol dokonca v ružových okresoch podľa školského automatu možnosť otvoriť aj Stredné školy a niektoré internáty, samozrejme otvoril terasy, fiká a na ZŠ II. stupeň a pre šport zrušil limit 6+1 a 7 dňový test je minulosťou. Ale toto sa nestalo,” upozorňujú vedci.

Pristúpili sme na kompromis. A ten zaviedol podľa vedeckých kapacít nasledovné nezmysly:

– otvoril terasy a fitká v bordových okresoch

– ale nechal aj v bordových okresoch zavretý II. stupeň ZŠ

– ponechal zákaz vychádzania na 20:00 (slnko zapadá po 20:00)

– ponechal povinnosť testovať sa každých 7 dní

– neumožnil nikde zrušiť 6+1 pri športe v exteriéri

Podľa vedcov kompromis zruinoval “dohodu” s občanmi, že v prípade dobrej situácie sa bude uvoľňovať, v prípade zlej sa bude obmedzovať. Kompromis inštitucionalizoval “nerešpektovanie” vládou schváleného COVID Automatu ad-hoc, hocikedy a hocijako. Kompromis znemožnil akúkoľvek predvídateľnosť v budúcich rozhodnutiach pri zlepšovaní / zhoršovaní situácie. Kompromis spravil z COVID Automatu trhací kalendár. “Tento kompromis nie je ani kompromisom. Ani ryba, ani rak. Ani bordová, ani červená. Zajtra sa dozvieme, vydá sa vyhláška,” upozorňujú vedci.

Aké sú najväčšie problémy súčasného vedenia boja s pandémiou?

– neschopnosť inovovať, upraviť, zmeniť COVID Automat počas 4 mesiacov a reagovať na čokoľvek, čo sa deje

– neschopnosť vziať do úvahy zásadný vývoj v boji s pandémiou, čoho dôkazom je vývoj, schválenie vakcín a dnes zaočkovanie 1 milióna Slovakov, čo COVID Automat neberie vôbec do úvahy ani explicitne (meraním) ani implicitne (predvídaním pomalšieho šírenia vďaka imunite časti populácie)

-nevedomosť o tom, že prijaté rozhodnutia a vydané vyhlášky a usmernenia NIE JE možné operatívne zaviesť do praktického života behom 48 hodín. Problém je v tom, že nikto z vedenia tejto krajiny reálne nemal, nevlastnil a neriadil v nedávnom čase žiadnu prevádzku, firmu, nemal zákazníkov, nenaháňal cashflow, neplánoval smeny zamestnancov, neštartoval elektronickú pokladnicu, nevolal hygienika kvôli spusteniu nových metrov štvorcových prevádzky, neprihlasoval ani len bridágnika do poisťovní, nehlásil nový účet daňovému úradu a netlačilo nové otváracie hodiny a nevyrábal nový prevádzkový a reklamačný poriadok.

“My nemáme problém s tým, že nám vírus kazí dobrú náladu, pripravuje nás o psychické zdravie a duševnú pohodu. My máme problém s tým, že jedinou potrebou tohto vedenia boja s pandémiou je dobre obstáť pred mikrofónom, načas zdrhnúť bez ujmy z pódia, počas tlačovky sa nepohádať so spolutlačovkármi a podať konzistentnú správu bez toho, aby k nej každý koaličný líder nepridal okrem vlastnej emócie nebodaj aj nejaké nové prvky, ktoré si pán Ján Mikas musí rýchlo zapísať, aby do konca týždňa vydal v zákaze vychádzania cez výnimky všetko to, čo bolo zakázané a zrušil to, čo bolo kompromisom dohodnuté,” myslia si vedci.

A na záver paradox, ktorý ponúkajú Dáta bez pátosu:

Ak máte v domácnosti babku, ktorá sa odmietla dať očkovať, ale chodí do kostola bez testu s kamoškami z klubu dôchodcov a ak máte doma súrodencov v jednej izbe a štvrták chodí už druhý týždeň do školy a jeho brat bordový piatak si bude ešte 2 týždne zapínať doma ZOOM, ale poobede pôjdu spolu hrať organizovane futbal na tréning s inými siedmakmi a štvrtákmi zo susedného okresu a sestra testovaná maturantka už 6 týždňov chodí do gympla s 24 spolužiakmi na 6 hodín denne do slabo vetranej miestnosti, pričom testovaná mama matrikárka chodí na miestny úrad a stravuje sa spolu so šiestimi kolegyňami v malej kuchynke (poťažmo priamo v kancelárii) donesenou pizzou, humussom, soté bez rúška a otec chodí na dvoj-týždňovky do Česka bývajúc na ubytovni s testom len raz za tie 2 týždne, tak ste typickou slovenskou rodinou. Samozrejme, že brat siedmak môže vyraziť poobede s celou rodinou alebo so spolužiakmi v autobuse MHD (bez testu) do obchodného centra, kde po ňom nebudú chcieť ani aby si dezinfikoval ruky.

- Reklama -