Daimler v piatok oznámil prudký nárast zisku za 1. štvrťrok

0
centrála nemeckého koncernu Daimler v Stuttgarte (Foto: TASR/AP)

Nemecká automobilová skupina Daimler v piatok oznámila, že jej zisk za 1. štvrťrok prudko vzrástol. Vlastník luxusnej značky Mercedes-Benz, pripísal tieto výsledky najmä čínskemu trhu, ktorý sa už zotavil z pandémie nového koronavírusu, a tiež silnému sortimentu výrobkov, priaznivým cenám a zníženiu nákladov.

Čistý zisk koncernu Daimler za 1. štvrťrok 2021 vzrástol na 4,29 miliardy eur alebo 4,01 eura na akciu z minuloročných 94 miliónov eur alebo 9 centov na akciu.

Zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) sa za tri mesiace do konca januára 2021 zvýšil na 5,75 miliardy eur zo 617 miliónov eur v minulom roku.

Tržby v 1. štvrťroku stúpli o 10 % na 41 miliárd eur z 37,2 miliardy eur pred rokom. Podporil ich priaznivý mix produktov a cien.

Pokiaľ ide o odčlenenie spoločnosti Daimler Truck, skupina uviedla, že transakcia a kótovanie na frankfurtskej burze sú na dobrej ceste a očakáva, že budú dokončené v priebehu tohto roka 2021.

Daimler v piatok zvýšil svoj výhľad zisku v roku 2021, ale zároveň varoval, že globálny nedostatok polovodičových čipov môže ovplyvniť jeho odbyt v 2. štvrťroku. No uviedol tiež, že aj keď je situácia v súčasnosti neprehľadná, predpokladá „určité oživenie“ dostupnosti čipov v druhej polovici roka.

Automobilka očakáva, že jej tohtoročný prevádzkový zisk bude výrazne vyšší ako v roku 2020, keď globálnu ekonomiku tvrdo zasiahla pandémia.

Nedostatok čipov však prinútil mnohé významné automobilky vrátane spoločností General Motors, Stellantis, Ford Motor alebo nemeckého koncernu Volkswagen obmedziť, alebo dočasne zastaviť výrobu.

Začiatkom tohto týždňa aj Daimler skrátil pracovnú dobu až 18.500 zamestnancom a oznámil, že dočasne zastaví výrobu v dvoch závodoch v Nemecku pre nedostatok čipov.

- Reklama -