Veľvyslanec ČR v Moskve: Urovnanie rusko-českých vzťahov bude trvať dlho

1
Vítězslav Pivoňka, veľvyslanec ČR v Ruskej federácii (Foto: ct)

Veľvyslanec ČR v Moskve Vítězslav Pivoňka vo štvrtok opäť prišiel na ruské ministerstvo zahraničných vecí v Moskve, kde ho  informovali o odvetných opatreniach Moskvy voči Prahe. Po prijatí pred novinármi uviedol, že on sám zatiaľ zostáva pôsobiť v Rusku, uviedla agentúra Interfax.

Na otázku o budúcnosti vzťahov medzi Českom a Ruskom odpovedal, že “toto bolo prvé stretnutie, ďalšie sa budú konať, aby sme mohli vyriešiť problémy”. Vyslovil predpoklad, že pôjde o dlhý proces.

Agentúra TASS informovala, že Pivoňka na ministerstve dostal oficiálne informácie o odvetných opatreniach Moskvy. Veľvyslanec ich odmietol komentovať s tým, že ruský rezort diplomacie ich oznámi oficiálne.

Diplomatickú roztržku medzi Českom a Ruskom spustilo oznámenie z uplynulého víkendu, že výbuch muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky. Česko následne v pondelok vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, na čo Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.

Česká strana na tento krok reagovala ultimátom, v ktorom vyzvala Moskvu, aby do štvrtka 12.00 h prijala späť 20 vyhostených českých diplomatov. Moskva však na túto požiadavku nereagovala a ruské ministerstvo zahraničných vecí Prahu varovalo, že ultimáta sú pre Rusko neprijateľné. Avizovalo tiež, že vo štvrtok “bude rozhovor s českým veľvyslancom pokračovať na ruskom ministerstve zahraničných vecí”.

Nový minister zahraničných vecí ČR Jakub Kulhánek vo štvrtok popoludní v Prahe informoval, že v reakcii na nekonanie ruskej strany česká vláda rozhodla o znížení počtu pracovníkov na veľvyslanectve Ruskej federácie v Prahe tak, aby zodpovedal súčasnému stavu na veľvyslanectve ČR v Moskve. Moskva bude mať čas na stiahnutie svojich zamestnancov do konca mája.

- Reklama -

1 komentár

  1. p. Pivonko. Robit niekomu VOLA ako teleti: Petricek teraz Kulhanku a PROLHANEJ,Skorumpovanej a este VLASI ZRADNEJ VLADE- Jidasu co zapredala NAROD ako
    Organizovany zlocin politickych stran po 1989 roku a este u BRATSKEHO Slovanskeho naroda je zradov SEBA sameho. Vysvetlovat – nevysvetitelne je stupidne,falosne a NEOSPRAVIDLNITELNE. Hlboky SRAM na dve generacie.

Comments are closed.