Vyšetrovateľ zastavil stíhanie Mečiara v kauze udelenia amnestií

1
Vladimír Mečiar (Autor: TASR)

Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave minulý týždeň zastavil trestné stíhanie bývalého predsedu vlády SR Vladimíra Mečiara pre zneužitie právomoci verejného činiteľa v kauze amnestií. Potvrdil to prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave Matej Izakovič.

“Vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ Bratislava vydal 12. apríla uznesenie, ktorým zastavil trestné stíhanie v danej trestnej veci (únos Michala Kováča mladšieho). Predmetné uznesenie bolo doručené na KP v Bratislave 13. apríla. Po naštudovaní predmetného uznesenia a príslušného vyšetrovacieho spisu dozorový prokurátor rozhodne o ďalšom postupe,” objasnil prokurátor.

Vyšetrovanie vo veci zneužitia právomoci verejného činiteľa bolo obnovené v decembri 2019 na základe záväzného pokynu KP v Bratislave. Vo veci konala v tom roku aj Generálna prokuratúra (GP) SR, keď vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie už v júli 2019.

Podozrenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa pramenilo z udelenia amnestií v kauze únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml. z 31. augusta 1995. Na tento skutok udelil Mečiar amnestie, ktoré boli zrušené. Prelomiť Mečiarove amnestie sa poslancom NR SR podarilo až 5. apríla 2017, keď ich svojím uznesením zrušili aj spolu s milosťou bývalého prezidenta Michala Kováča, ktorú udelil svojmu synovi. Poslanci sa tiež uzniesli, že skutky, ktoré boli amnestované, nebudú premlčané.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.