Citroën C5 X prináša odvahu a inováciu na cesty

0
Zaujímavá karoséria i technológie zaraďujú C5 X do prémiového segmentu. Foto: netcarshow.com

Citroën C5 X na prvý pohľad so svojimi výraznými tvarmi je unikát, ktorý nemá na trhu obdobu. Prirodzene sa stavia do úlohy prémiového modelu značky Citroën a inšpiruje sa svojim pôvodným vzorom — štúdiou CXperience Concept predstavenou na autosalóne v Paríži v roku 2016.

Citroën odhaľuje svoj nový model C5 X, ktorý obohacuje segment cestovateľských automobilov o originálne línie spájajúce sedan a kombi. Výsledkom je novátorský prístup v najlepších tradíciách veľkých automobilov značky Citroën.

Moderná a inovatívna karoséria

Tvary modelu sú na prvý pohľad sebavedomé, dobre postavené na kolesách, robustné a hodnotné. Do segmentu D prinášajú nové hodnoty s výraznou siluetou, zadnou časťou, ktorá spája línie sedanu a kombi a pridáva k nim prvky pripomínajúce SUV. Táto nová silueta vznikla tak, aby kládla mimoriadny dôraz na aerodynamiku. Dlhá kapota, plynulé a aerodynamické línie, vysoká bočná línia karosérie a prelis nad zadnými kolesami vytvárajú dynamiku. Zároveň ide o prvky pripomínajúce viaceré vozidlá, ktoré tvorili špeciálnu históriu značky Citroën. Veko batožinového priestoru, typický znak veľkých modelov značky Citroën, vytvára veľký a funkčný otvor a nízku nakladaciu hranu, čo zlepšuje každodenné využívanie.

Pohodlie a pokoj v interiéri

Hlavným mottom útulného interiéru sú elegancia a komfort. Model C5 X v rámci filozofie individuálnych úprav ponúka originálne vyhotovenia interiéru, ktorý si môžu zákazníci upraviť podľa svojich predstáv. Sedadlá Advanced Comfort ponúkajú komfort a pohodlie a to najmä svojím špeciálnym vizuálnym spracovaním čalúnenia. Komfort vytvárajú vrstvy s vysokou hustotou a pena s hustou štruktúrou, takže v sedadlách sa sedí uvoľnene a to aj na najdlhších cestách. Palubná doska je vytvarované tak, aby vytvárala maximum priestoru. Zadné sedadlá ponúkajú mnoho miesta na nohy, pohodlné sedenie a zaujímavý výhľad cez strešné okno.

Moderný interiér s množstvom asistenčných pomocníkov umožňuje pohodlnú a bezpečnú jazdu. Foto: netcarshow.com

Model prináša inovácie predstavením svetovej premiéry adaptívnych tlmičov Citroën Advanced Comfort, ktoré umocňujú pocit cestovania ako na lietajúcom koberci. Prepracovaný batožinový priestor s objemom 545 l vyhovie náročným milovníkom vozidiel typu kombi. Po sklopení operadiel zadných sedadiel vznikne rovná plocha a objem sa zvýši na 1 640 l, Verzia s nabíjateľným plug-in hybridným pohonom a so systémom ë-Confort sa spája s každodennou možnosťou jazdy v čisto elektrickom režime. Pocit priestoru podporuje aj mnoho svetla, ktoré vchádza cez veľké presklené plochy v rozsahu 360° po obvode celého vozidla.

Inteligentní pomocníci

Pohodlie na palube násobia moderné technológie, ktoré zjednodušujú používanie vozidla ako napríklad rozšírený Head Up Display, ako aj súbor asistenčných systémov na zníženie mentálnej záťaže vodiča ako Highway Driver Assist či nové rozhranie infotainmentu so stredovou 12-palcovou HD obrazovkou, rozpoznávanie prirodzenej reči a individuálne zobrazenie pomocou prvkov widget, ako je to v prípade tabletov. Model Citroën C5 X dostal veľké vonkajšie rozmery s dĺžkou 4 805 mm, šírkou 1 865 mm a výškou 1 485 mm a 19 palcové pneumatiky poskytujúce vyššiu pozíciu sedenia.

Plug-in hybrid a spaľovací motor

Pútavý sedan i kombi v jednom s prvkami SUV. Foto: netcarshow.com

S výkonom 165 kW (225 k) poskytuje táto plug-in hybridná verzia potešenie z tichého štartovania, tichého chodu bez vypúšťania čo i len gramu CO2, pričom v čisto elektrickom režime dokáže prejsť do vzdialenosti viac ako 50 km, čo postačuje na väčšinu každodenných jázd a zároveň v čisto elektrickom režime dosiahne maximálnu rýchlosť 135 km/h. V prípade dlhšej cesty na víkend či na dovolenku bez možnosti nabíjania, je k dispozícii úsporný a výkonný spaľovací motor.

Inovatívne technológie a asistenti

Z pohľadu technológií je nový model Citroën C5 X vybavený asistenčnými systémami, ktoré využívajú viacero zariadení rozmiestnených po celom vozidle: radary, kamery a snímače. Ponúka najlepšie v súčasnosti dostupné systémy v oblasti čiastočne autonómnej jazdy na úrovni Level 2. Highway Driver Assist spája adaptívny tempomat s funkciou Stop & Go a asistenčné systémy na udržanie vozidla v jazdnom pruhu. Medzi mnoho ďalších funkcií, ktoré zjednodušujú každodenný život, patria aj sledovanie mŕtveho uhla s dlhým dosahom, systém Rear Cross Traffic Alert, ktorý odhaľuje možné nebezpečenstvo v blízkosti vozidla pri cúvaní, systém Top 360 Vision zjednodušuje manévrovanie s vozidlom pomocou zobrazovania okolia vozidla na dotykovej obrazovke či bezkľúčový prístup a štartovanie Proximity, ktoré po priblížení a vzdialení sa vodiča automaticky odomkne a zamkne vozidlo.

Citroën C5 X, dostupný s benzínovými alebo plug-in hybridnými pohonmi, sa začne predávať v druhom štvrťroku 2021.

- Reklama -