Korčok: Rozumiem Bidenovi a jeho reakcii na destabilizačné kroky Ruska

1
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR

Sme znepokojení destabilizačnými aktivitami Ruska, vyhlásil vo štvrtok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok v reakcii na najnovšie opatrenia USA voči Rusku. Informoval o tom Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

“Rozumiem dnešnému rozhodnutiu prezidenta Spojených štátov Josepha Bidena o ďalších konkrétnych opatreniach v reakcii na destabilizačné kroky Ruskej federácie, na ktoré reagovali všetci spojenci vrátane Slovenska v spoločnom vyhlásení Severoatlantickej rady na jej mimoriadnom zasadnutí 14. apríla 2021,” uviedol Korčok.

“Predmetné vyhlásenie Severoatlantickej rady považujem za potvrdenie politickej jednoty a prejav solidarity spojencov, a zároveň silný odkaz adresovaný Ruskej federácii, ktorej správanie a konfrontačný prístup vo vojenskej, bezpečnostnej a politickej oblasti naďalej predstavuje hlavnú výzvu pre euroatlantickú bezpečnosť,” dodal šéf slovenskej diplomacie.

Vyhlásenie Severoatlantickej rady je podľa neho ďalšou reakciou transatlantického spoločenstva na pokračujúce porušovanie základných zásad medzinárodného práva a zasahovanie Ruska do demokratických procesov iných štátov.

“Sme znepokojení destabilizačnými aktivitami Ruska a vyzývame ho, aby tieto aktivity vrátane eskalácie napätia pozdĺž hraníc s Ukrajinou a na ilegálne anektovanom Kryme bezodkladne ukončilo, rešpektovalo svoje medzinárodné záväzky a vrátilo sa za rokovací stôl v rámci formátu NATO-Rusko,” vyzval Korčok.

“Zároveň chcem potvrdiť, že Slovenská republika ako členská krajina EÚ a NATO má záujem rozvíjať dobré dvojstranné vzťahy s Ruskou federáciou a v tomto duchu viesť konštruktívny dialóg, predpokladom ktorého je politická vôľa na oboch stranách. Rád by som zdôraznil dôležitosť multilaterálnych riešení založených na rešpektovaní princípov medzinárodného práva ako základu dobrého spolunažívania medzi krajinami a pripravenosť viesť dialóg s Ruskou federáciou aj v multilaterálnom prostredí,” podotkol Korčok.

- Reklama -

1 komentár

  1. ja nerozumiem tomu nie som diplomat ale … je eskaláciou napätia pohyb vojsk štátu a cvičenie na vlastnom území a pán … tomu rozumie a asi nerozumie tomu, a nebodaj tvrdí, že nie je eskaláciou ak cvičenie us armády ako člena NATO sa odohráva v ČM ale nie vo vodách členov nato alebo pri ich pobreží ako obranné cvičenie ale pri pobreží ruska resp. ukrajiny, ktoré nie sú členmi … tiež nerozumie základni US v kosove namierenej proti iraku s ktorej do teheránu je 3000 km a k územiu 2000 km a viac ALE k moskve je 1700 a k územiu RF 1300 a viac … pritom dosiahnuť ciele v iráne môžu US so základní v turecku, člena NATO (incirlik 1400 km) ??? čo myslí korčok pod pojmom eskalácia ???, dokáže vôbec myslieť ??? je iba marionetov miestodržiteľov slovenska ???

Comments are closed.