Drgonec či Pirošíková kritizujú testovanie aj úľavy z očkovania: Žijú členovia pandemickej komisie v medzinárodnej izolácii?

0
ústavný expert, právnik Ján Drgonec (Autor: TASR)

Čo nás čaká? Od pondelka sa majú uvoľňovať opatrenia. Obchody, služby, školy, múzeá – všetko má byť podmienené testom, alebo najnovšie – očkovaním. Odporúčania pandemickej komisie bude v piatok schvaľovať alebo neschvaľovať vláda. Viacerí právnici zostali zaskočení. Pýtajú sa, či žijú členovia pandemickej komisie v medzinárodnej izolácii, lebo absolútne nereflektujú právo a vedu.

O čo presne ide? Pandemická komisia vyjadrila súhlasné stanovisko k niekoľkým zmenám. Testovanie na ochorenie COVID-19 v zmysle platného COVID automatu sa nebude vzťahovať na osoby, ktoré sú minimálne 14 dní po očkovaní druhou dávkou mRNA vakcíny (Pfizer/BioNTech, Moderna) alebo štyri týždne po očkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny (AstraZeneca). “Uvedené návrhy ešte musia prejsť rokovaním a následne schválením vládou SR,” vyhlásila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

A toto je práve odporúčanie, nad ktorým právnici zaúpeli. Nemá totiž podľa nich logiku a hlavne oporu v práve ani vedeckých poznatkoch, že by očkovaní nemohli prenášať vírus napríklad…

Bývalá zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková reaguje: “Tento návrh pandemickej komisie je v priamom rozpore s odporúčaním Svetovej zdravotníckej organizácie ako aj Rezolúcie Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, na ktoré som poukázala aj v súvislosti s prípadom plne zaočkovaného pacienta nakazeného juhoafrickou mutáciou so stredne ťažkým priebehom ochorenia. Pýtam sa, či žije pandemická komisia v medzinárodnej izolácii alebo úplne ignoruje súčasný stav vedeckého poznania?”

“Pýtam sa, či žije pandemická komisia v medzinárodnej izolácii alebo úplne ignoruje súčasný stav vedeckého poznania?” – hovorí Marica Pirošíková (Foto: M. Pirošíková)

Tu ešte pripomeňme, že desiatky Slovákov podali v pondelok (12.4.) podnet na Medzinárodný trestný súd v Haagu za vykonanie nepovolených medicínskych experimentoch súvisiacich s celoplošným testovaním. V celoplošných testovaniach, ktoré kontinuálne na Slovensku prebiehajú, vidia závažné porušenie medzinárodných záväzkov SR vyplývajúcich z ustanovení Rímskeho štatútu a iných medzinárodných záväzkov. Podľa nich mohlo dôjsť k takým porušeniam, ktoré tvoria s najväčšou pravdepodobnosťou dostatočný základ pre stíhanie skutkov s možnou právnou kvalifikáciou zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny smerujúce voči vlastnému obyvateľstvu.

“Povinné celoplošné testovania a následné zákazy im zapríčinili opakované fyzické, psychické aj spoločenské traumy. Vnímam, ako je im v nesprávne komunikovanej krízovej situácii metódou strachu vnucovaná výmena ich základných práv a slobôd za falošný pocit bezpečia. Falošná bezpečnosť nie je a nikdy nebude spôsobilá slobodu žiadnym spôsobom obmedziť,” povedal ďalší člen skupiny advokát Peter Weis.

K podnetu sa pridal aj emeritný sudca Ústavného súdu (ÚS) SR Ján Drgonec. “V auguste 1968 sa československý minister zahraničia v New Yorku márne uchádzal o zvolanie Bezpečnostnej rady OSN kvôli sovietskej okupácii. Toto je druhý pokus z nášho územia o využitie orgánu OSN. Zároveň je testom dôveryhodnosti slov OSN o ochrane ľudských práv. Uvidíme, čo uvidíme,” vyhlásil Drgonec.

- Reklama -