Minister obrany USA Austin pricestoval na návštevu Izraela

0
Na archívnej snímke Loyd J. Austin, minister obrany USA. Foto: TASR/AP

Americký minister obrany Lloyd Austin pricestoval v nedeľu na dvojdňovú návštevu Izraela. Ide o prvú cestu člena vládneho kabinetu nového amerického prezidenta Joea Bidena do židovského štátu.

Austin sa po vojenských poctách stretol so svojím rezortným náprotivkom Bennym Gantzom.

Austin uistil Gantza o pokračujúcej vojenskej podpore zo strany Washingtonu a vyhlásil, že USA budú naďalej zaručovať “kvalitatívnu vojenskú výhodu” izraelskej armády. “Naše záväzky voči Izraelu sú trvalé a pevné,” uviedol.

Izrael podľa Gantza dúfa v lepšiu budúcu jadrovú dohodu medzi svetovými mocnosťami a Iránom a bude “úzko spolupracovať” so Spojenými štátmi na jej dosiahnutí. Izrael sa totiž vehementne stavia proti pôvodnej dohode z roku 2015; izraelský premiér Benjamin Netanjahu považuje Irán za najväčšie nebezpečenstvo pre svoju krajinu.

Rozhovory o obnovení tejto dohody, ktorú predošlá americká administratíva odmietla, sa uskutočnili začiatkom týždňa vo Viedni. “Teherán dnes predstavuje strategickú hrozbu pre medzinárodnú bezpečnosť, pre celý Blízky východ a štát Izrael,” povedal Gantz. Podľa jeho slov nová jadrová dohoda “zabráni pretekom v zbrojení v danom regióne a ochráni židovský štát”.

Austin sa má počas svojho pobytu v Izraeli stretnúť aj s Netanjahuom. Ten sa momentálne nachádza v zložitej politickej situácii, usilujúc sa po nedávnych parlamentných voľbách vytvoriť fungujúcu koaličnú vládu.

Očakáva sa, že Austin nezavíta na palestínske územia, hoci Biden signalizoval záujem o obnovenie vzťahov s Palestínčanmi.

Administratíva predchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa spravila niekoľko veľkých diplomatických krokov, ktoré Izrael privítal, ale ktoré rozhorčili Palestínčanov. Ide najmä o premiestnenie veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema a oslabenie podpory pre dvojštátové riešenie dlhodobej izraelsko-palestínskej otázky.

Austin sa z Izraela v utorok presunie do Nemecka a následne do Belgicka.

- Reklama -