Český prezident Zeman udelí Petrovi Kellnerovi Rad bieleho leva in memoriam

0
Petr Kellner (Foto: archív mfdnes)

Český prezident Miloš Zeman oznámil, že tragicky zosnulému podnikateľovi Petrovi Kellnerovi udelí Rad bieleho leva, najvyššie štátne vyznamenanie Českej republiky.

“Považoval som ho nielen za najúspešnejšieho českého podnikateľa, ale aj za človeka, ktorý prospel Českej republike,” uviedol Zeman v nedeľňajšom rozhovore pre webový portál Blesk.cz.

“Hovoril som si – schopní ľudia odchádzajú a neschopní často zostávajú,” odpovedal prezident na otázku, ako reagoval na správu o Kellnerovej smrti. “Jeho vplyv bol v biznise, jeho vplyv v politike bol preceňovaný. Je mi veľmi ľúto, že to (udeľovanie vyznamenania) bude in memoriam,” dodal Zeman s tým, že si s Kellnerom tykal.

Petr Kellner, najbohatší Čech, tragicky zahynul 27. marca pri havárii vrtuľníka na americkej Aljaške. Okrem 56-ročného Kellnera zahynuli ďalší štyria ľudia a jedna osoba utrpela vážne zranenia.

Udeľovanie, resp. prepožičiavanie štátnych vyznamenaní sa uskutoční 28. októbra vo Vladislavskej sále Pražského hradu pri príležitosti Dňa vzniku samostatného československého štátu.

Prezident tiež uviedol, že do Vladislavskej sály príde na invalidnom vozíku. “Stav mojich nôh nie je uspokojivý. Rozhodol som sa presunúť sa na vozík, pretože na tom nevidím nič zlé. Už teraz sa vozíkom občas pohybujem v Lánoch i na Hrade a je to veľmi pohodlné,” vysvetlil. Zemana dlhodobo sužuje neuropatia nôh a cukrovka.

- Reklama -