Volvo Cars od roku 2030 plánuje vyrábať len elektromobily

0
Prvý elektromobil Volvo XC40 s pneumatikami Recharge. Foto: Volvo Cars

Spoločnosť plánuje predávať iba čisto elektrické vozidlá a postupne vyradiť zo svojho globálneho portfólia všetky vozidlá so spaľovacím motorom vrátane hybridov.

Prechod spoločnosti na výrobcu čisto elektrických vozidiel je súčasťou ambiciózneho klimatického plánu, ktorého cieľom je dôsledné znižovanie uhlíkovej stopy počas životnosti vozidiel prostredníctvom konkrétnych opatrení.

Rozhodnutie spoločnosti vychádza aj z očakávania, že legislatíva, ako aj rýchle rozšírenie dostupnej vysokokvalitnej nabíjacej infraštruktúry, urýchlia prijatie čisto elektrických automobilov zo strany zákazníkov. Posun spoločnosti Volvo Cars na stranu úplnej elektrifikácie je spojený so zvýšeným zameraním na online predaj a komplexnejšiu, atraktívnejšiu a transparentnejšiu ponuku pre zákazníkov pod názvom Care by Volvo. Všetky čisto elektrické modely budú k dispozícii iba online.

Zrýchlenie stratégie

Plány do roku 2030 predstavujú zrýchlenie stratégie elektrifikácie spoločnosti Volvo Cars, ktorú vyvolal silný dopyt po jej elektrifikovaných vozidlách v posledných rokoch a pevné presvedčenie, že trh so spaľovacími motormi sa zmenšuje. Volvo uviedlo minulý rok na celom svete svoj prvý čisto elektrický automobil – model XC40 Recharge. Onedlho príde na trh druhý čisto elektrický automobil z radu 40.

Od roku 2030 budú všetky autá Volvo plne elektrické. Foto: Volvo Cars

V nasledujúcich rokoch uvedie na trh niekoľko ďalších elektrických modelov. Cieľom spoločnosti je, aby od roku 2025 tvorili 50 % jej globálneho predaja čisto elektrické vozidlá a zvyšok hybridy. Od roku 2030 by malo byť každé predané Volvo čisto elektrické. Volvo je odhodlané stať sa výrobcom áut výhradne na elektrický pohon a tento prechod by mal nastať do roku 2030. Umožní to splniť očakávania zákazníkov a stať sa súčasťou riešenia pri boji proti klimatickej zmene.

Pneumatiky pre elektrické Volvo

Volvo vybaví svoje plne elektrické vozidlá pneumatikami Recharge v rámci štandardnej výbavy. Pneumatiky sú určené na celoročné použitie v severnej a strednej Európe a predstavujú praktickú alternatívu v porovnaní s tradičnými pneumatikami. Táto jediná súprava pneumatík dokáže bezpečne zvládať širšiu škálu poveternostných a cestných podmienok ako samostatné letné alebo zimné pneumatiky. Pre zákazníkov to bude znamenať zjednodušenie života a nebudú sa musieť dvakrát ročne stresovať výmenou pneumatík. Zároveň sa tým znížia emisie CO2. Pneumatiky Recharge sú prvými pneumatikami, ktoré sú určené na celoročné použitie a dosahujú energetickú účinnosť triedy A.

Zníženie spotreby energie

Jazdou na čisto elektrickom modeli Volvo XC40 s pneumatikami Recharge je možné znížiť spotrebu energie až o osem percent a predĺžiť priemerný dojazd vozidla v porovnaní s jazdou na zimných pneumatikách. Keďže čoraz viac zákazníkov bude používať celý rok len jednu súpravu pneumatík, zníži sa tým aj výroba hliníka, čo má ďalší priaznivý vplyv na životné prostredie.

V mnohých častiach Európy nemusí byť tradičné riešenie v podobe samostatných letných a zimných pneumatík práve tou najbezpečnejšou voľbou vzhľadom na reálne poveternostné podmienky a stav vozovky. Tieto pneumatiky však napriek všetkému nemusia byť tou najlepšou voľbou pre každého. Pre zákazníkov, ktorí žijú v oblastiach s drsnými poveternostnými podmienkami v zime, kde je jazda po snehu a ľade bežnou súčasťou života, alebo pre tých, ktorí takéto oblasti často navštevujú, zostávajú v ponuke tradičné zimné pneumatiky s trením alebo zimné pneumatiky s hrotmi.

- Reklama -