Prepad tržieb v maloobchode sa vo februári zmiernil

0
euro, seem, money
Ilustračná snímka.Foto: Bru-nO, Pixabay

Pokles tržieb v maloobchode sa vo februári oproti januárovým hodnotám spomalil len mierne, medziročne boli tržby nižšie o 14,7 % a už druhý mesiac po sebe si tak pripisujú historické miery prepadu. Pod úrovňou februára predchádzajúceho roka boli tržby celkovo v ôsmich z deviatich sledovaných činností maloobchodu. Najväčšie prepady tržieb o 86 % zaznamenali ubytovatelia a o 55 % aj reštaurácie a pohostinstvá, uviedol vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

 Maloobchodníkov naďalej ovplyvňovali protipandemické opatrenia, väčšina obchodov mala uzavreté prevádzky a k celkovému poklesu mohol prispieť aj nižší počet kalendárnych dní vo februári tohto roka, keď v prestupnom roku 2020 mal február o jeden deň viac.

Tržby za vlastné výkony a tovar vo februári medzimesačne vzrástli vo všetkých hlavných činnostiach vnútorného obchodu. Najväčší medzimesačný nárast zaznamenali poskytovatelia ubytovacích služieb, a to o 36,9 %. Tržby sa zvýšili vo veľkoobchode o 6,2 %, predaji a oprave motorových vozidiel o 3,7 %, maloobchode o 1,6 %, aj u prevádzkovateľov reštaurácií a pohostinstiev, aj keď len mierne o 0,3 %.

Medziročne sa vo februári tržby v maloobchode prepadli o 14,7 %. Z deviatich sledovaných činností maloobchodu úroveň predchádzajúceho roka prekročili len tržby dosiahnuté v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov, ktorý zahŕňa aj zásielkový a internetový predaj, a to o 10,5 %.

Celkový pokles ovplyvnilo najmä zaostávanie tržieb v podielovo najvýznamnejších činnostiach, a to v maloobchode v nešpecializovaných predajniach (hyper- a supermarkety). Po raste tržieb počas takmer celého roka 2020 si v prvých mesiacoch roka 2021 tržby obchodníkov začali pripisovať najväčšie medziročné prepady od roku 2009. Tržby veľkých marketov sa vo februári medziročne znížili o 13,2 %.

Prehĺbil sa aj pokles tržieb v druhých podielovo najvýznamnejších činnostiach maloobchodu – v špecializovaných predajniach ostatného tovaru na 26,2 %. Celkový pokles významne ovplyvnilo aj zaostávanie tržieb v špecializovaných predajniach s ostatným tovarom pre domácnosť o 23,9 % a v špecializovaných predajniach maloobchodu s pohonnými látkami o 14,2 %.

- Reklama -