Hrabko: Vládu nečaká ľahké obdobie

0
Juraj Hrabko (Autor: TASR)

Vládu nečaká ľahké obdobie, bude potrebné urobiť poriadok v očkovaní, časom ukončiť núdzový stav a vyrovnať sa s problémami postpandemickej doby. Pritom vnútorné pnutia, ktoré spôsobili pád vlády Igora Matoviča, si v sebe nesie aj nový kabinet Eduarda Hegera (obaja OĽANO). V diskusii v TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Ako každá vláda, aj táto má podľa neho príležitosť ukázať, že môže dobre vládnuť. „Niečo nám napovie aj pripravované programové vyhlásenie vlády, čo v ňom zmenia. Uvidíme, ako budú vystupovať ministri a riešiť svoje spory. To, že spory nastanú, je normálne. Normálne nebolo, ako ich doteraz riešili, teda odkazmi cez médiá. Najmä za posledný mesiac bolo vzájomných urážok neúrekom,“  konštatoval Hrabko.

Väčšina doterajších členov vlády získala svoje posty späť, významnou zmenou je však výmena funkcií medzi expremiérom Matovičom a bývalým ministrom financií Hegerom. „Zatiaľ to pripomína striedanie stáží v podobe výmeny Roberta Fica a Petra Pellegriniho s tým rozdielom, že Igor Matovič ostáva členom vlády Eduarda Hegera,“ povedal Hrabko.

Nemyslí si, že bude fungovať pôsobenie dvoch lídrov vo vláde. “Hovorím to na základe skúseností, ktoré s tým doteraz máme, z pôsobenia dvojíc Pellegrini – Fico a Radičová – Dzurinda. Nefungovalo to ani v jednom, ani v druhom prípade,“ uviedol. Heger podľa neho dostal nečakane šancu a čas ukáže, ako sa s ňou vyrovná.

Naopak, opozícia sa podľa neho bude snažiť vyťažiť čo najviac z referendovej akcie. Hrabko sa nazdáva, že referendum o predčasných voľbách má šancu na úspech. „Ak bude vláda Eduarda Hegera dobre vládnuť, táto pravdepodobnosť sa bude znižovať. A ak bude vládnuť tak ako doteraz, bude sa naopak ešte zvyšovať,“ poznamenal Hrabko.

- Reklama -