Lenč: Vzťahy vo vláde? Ťažká otázka, ale…

1
politológ Jozef Lenč (foto: facebook J.Lenč)

Čo sa dialo na tlačovke po prvom rokovaní novej vlády? „Minister financií minimálne medzi riadkami opäť útočil na koaličného partnera,” všimol si politológ Jozef Lenč.

Vláda má za sebou prvé zasadanie… Podľa vášho názoru vydržia ešte tri roky?

Ťažká otázka. Skúsenosť hovorí, že skôr nie. Avšak, ak sa poučia, vydržať to môže. Matematicky tá koalícia môže existovať dlho. Je otázne, či tí, ktorí sú zodpovední za tú koalíciu, budú schopní fungovať tak, aby nepremárnili to, čo sa im už skoro podarilo prvýkrát.

Pýtam sa preto, lebo na tlačovke po rokovaní vlády, minister financií Matovič reagoval na novinársku otázku týkajúcu sa návrhu SaS, a nepôsobilo to zrovna, že má odstup a je nad vecou. Vy ste špecialista na politikov, povedzte, či to bolo len zdanie, alebo ani nie.

Videl som tú tlačovku po rokovaní novej vlády a na nej sa mi skôr zdalo, že sa nepoučili. Už to zloženie, že tam neboli ďalšie koaličné strany, keď prezentovali pomoc cestovnému ruchu, gastroprevádzkam a tak ďalej, teda aj portfóliu ministerstva hospodárstva, bolo zarážajúce… Ďalšia vec, áno, minister financií minimálne medzi riadkami opäť útočil na koaličného partnera. Toto skôr evokuje dojem, že vláda bude mať podobnú dĺžku trvania ako tá predchádzajúca.

Smer-SD sa chystá zbierať podpisy na mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery vláde. Vidíte tam šancu na úspech?

Je to legitímny nástroj opozície. Nemyslím si, že bude v tomto čase úspešný, skôr s tým mohli prísť v čase vládnej krízy než teraz. V každom prípade to však môže otestovať súdržnosť vládnej koalície na pôde parlamentu.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.