Fico: A dosť! Nikoho tu nič netrápi… To je na vyslovenie nedôvery vláde

0
Robert Fico (Smer-SD) Foto: TASR

Už máme toho dosť! Ak vláda SR neodpovie na elementárne otázky okolo nákupu vakcíny Sputnik V, “nepresných a nepotrebných testov za stovky miliónov eur” a všetkých okolností súvisiacich s ich nákupom, Smer-SD začne zbierať podpisy na iniciovanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Jej cieľom by malo byť vyslovenie nedôvery vláde. Informoval hovorca Smeru-SD Ján Mažgút.

„Zbytočné plošné testovanie viedlo k zvýšenému počtu obetí covidu a nikoho to netrápi. Vláda kúpi za 35 miliónov eur totálne nepresné testy od Siemensu a nikoho to netrápi. Matovič privítal na letisku v Košiciach 200 tisíc vakcín Sputnik V, nikto nevie, koľko to stálo, kto to platil, kde je zmluva a čo s vakcínami bude. A nikoho to netrápi. Mňa sa ale novinári budú každý deň pýtať, či som plával v bazéne,“ povedal Fico.

Dodal, že keby také škandály s nákupom testov a vakcín boli v Smere, keby zbytočne pre nekonanie vlády zomrelo doslova 10 tisíc ľudí, tak novinári im 24 hodín visia na krku a organizujú s mimovládnymi organizáciami a americkou ambasádou protivládny puč.

„To sa máme naozaj nečinne pozerať na divadlo okolo ruskej vakcíny Sputnik V? Ak táto vakcína funguje v iných krajinách a ľudia si ju želajú, je doslova neakceptovateľné, aby sme nechali zbytočne zomierať ľudí a pozerali sa na impotentnú diskusiu o povoleniach, skladovaní, testovaní morčiat a ideologicky motivovaný ošiaľ vedený proti ruskému produktu,“ uviedol.

Fico prízvukoval, že je jedno, či je to ruská alebo americká vakcína. Ak je funkčná a ľudia jej dôverujú, treba ju použiť. Zároveň však treba odpovedať aj na elementárne otázky, napríklad ako sa zaplatilo za 200 tisíc vakcín Sputnik V? Ako prebiehalo obstarávanie, kto podpisoval zmluvu? Kde je zmluva? Aká bola špecifikácia vakcíny v zmluve? Ako je možné, že vláda mala doviezť  iné vakcíny Sputnik V, ako tie, ktoré boli medzinárodne legitimizované? 

„To snáď  nemyslí vláda vážne, že tieto informácie mieni zatajovať. Je zrejmé, že opäť ide o totálny amaterizmus a Boh vie, čo ešte všetko za tým zo strany vlády Hegero-Matoviča. Heger musel ako minister financií o všetkom vedieť, a minister zdravotníctva nech sa nevyhovára, že je nový. Rukáv si nenechal odtrhnúť, keď ho do vlády nominovali a nesie plnú zodpovednosť za svoj rezort od prvej sekundy, čo prevzal menovací dekrét,“ uzavrel.

Preto ak vláda neodpovie na elementárne otázky okolo škandalózneho nákupu vakcíny Sputnik V, či nákupu nepresných a nepotrebných testov za stovky miliónov eur  a všetkých okolností, ktoré s nákupom súvisia, Smer-SD nebude tolerovať tieto zlodejiny a neuveriteľnú hlúposť Hegerovej vlády a začne zberať podpisy na mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery vláde.

- Reklama -