EMA: Krvné zrazeniny by mali byť vedené ako vedľajšie účinky AstraZenecy

0
Na snímke ampulky s vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/DPA

Európska agentúra pre lieky (EMA) v stredu uviedla, že tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako “veľmi zriedkavý vedľajší účinok” vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Píše sa to vo vyhlásení, ktoré EMA zverejnila na svojej oficiálnej webovej stránke.

Odborníkom EMA sa nateraz nepodarilo identifikovať rizikové faktory, ktoré by mohli podmieniť tvorbu krvných zrazením. Pravdepodobným vysvetlením však môže byť “imunitná odpoveď” jednotlivcov na zaočkovanie touto vakcínou, informovala na následnom brífingu v Amsterdame výkonná riaditeľka EMA Emer Cookeová.

“Konkrétne rizikové faktory ako vek, pohlavie alebo predchádzajúce zdravotné komplikácie sa nedali potvrdiť, keďže tieto zriedkavé javy sa vyskytli u všetkých vekových kategórií,” uviedla Cookeová. Zároveň však zdôraznila, že výhody vakcíny od AstraZenecy naďalej prevažujú nad možnými vedľajšími účinkami.

Ďalej konštatovala, že pri vakcínach sa môžu vyskytnúť takého veľmi zriedkavé prípady, ktoré neodhalia klinické štúdie. EMA bude preto podľa Cookeovej naďalej monitorovať nové zistenia a keď bude mať viac informácií, vydá ďalšie usmernenie.

Podľa Sabine Stausovej z Výboru pre bezpečnosť v EÚ a Veľkej Británii bolo k 22. marcu zaznamenaných 62 prípadov zriedkavých krvných zrazenín známych ako trombóza intrakraniálneho venózneho systému a 24 prípadov trombózy povrchových žíl – 28 z nich bolo smrteľných.

- Reklama -