Vláda bude riešiť inklúziu Rómov i ochranu pamiatok

0
Na snímke vľavo premiér Eduard Heger (OĽaNO) a podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) (Foto: TASR)

Prioritnými oblasťami, na ktoré sa upriami Stratégia rovnosti, inklúzie a participácie Rómov do roku 2030, je vzdelávanie, bývanie, zdravie i zamestnanosť. Osobitný dôraz sa bude klásť aj na zintenzívnenie boja s protirómskym rasizmom. Vyplýva to z návrhu stratégie, ktorému sa bude na stredajšom zasadnutí venovať vláda.

Vôbec prvé rokovanie kabinetu pod vedením premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) sa bude zaoberať aj stratégiou ochrany pamiatkového fondu a jeho akčným plánom na roky 2021 – 2022. Plán ráta s rozšírením finančných nástrojov pri obnove pamiatok vrátane vzniku samostatného Fondu pre pamiatky.

Ministri majú prebrať aj správu o členstve SR v Rade OSN pre ľudské práva i zásady vydávania vládneho vestníka.

V programe je viacero informatívnych materiálov. Medzi nimi správa o činnosti splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity v roku 2020, správa o plnení programu prevencie a manažmentu rizík vyplývajúcich z opustených a uzavretých úložísk ťažobného odpadu či zhodnotenie plnenia akčného plánu k stratégii rozvoja kultúry.

- Reklama -