EMA ešte nedospela k záveru, či vakcína od AstraZenecy spôsobuje krvné zrazeniny

1
Zdravotník drží ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca (Foto: TASR/AP)

Európska agentúra pre lieky (EMA) ešte nedospela k záveru, či vakcína proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca spôsobuje krvné zrazeniny. Vedenie EMA sa tak vyjadrilo v utorok, krátko po tom, ako popredný predstaviteľ tejto liekovej agentúry uviedol, že medzi zmienenou očkovacou látkou a tvorbou zrazenín existuje jasná súvislosť.

EMA uviedla vo utorňajšom vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP, že jej výbor pre bezpečnosť liečiv “zatiaľ nedospel k záveru”, pričom očkovaciu látku a súvislosť s tvorbou zrazenín “momentálne ešte skúma”. EMA spresnila, že výsledok oznámi na tlačovom brífingu, ktorý usporiada hneď ako bude toto skúmanie ukončené.

“To sa momentálne očakáva zajtra (7. apríla) alebo vo štvrtok 8. apríla,” dodala agentúra.

EMA sa takto vyjadrila krátko po tom, ako šéf jej vakcinačnej stratégie Marco Cavaleri povedal, že medzi vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca a krvnými zrazeninami existuje “jasná” súvislosť. Dodal pritom, že samotná EMA túto informáciu oznámi v najbližších hodinách.

“Podľa môjho názoru už teraz môžeme povedať, že je zrejmé, že súvislosť s vakcínou existuje. Stále však nevieme, čo takúto reakciu spôsobuje,” povedal Cavaleri v rozhovore pre taliansky denník Il Messaggero.

Po tom, ako niekoľko krajín – väčšinou európskych – pozastavilo používanie očkovacej látky od spoločnosti AstraZeneca, EMA 18. marca vyhlásila, že výhody vakcíny prevažujú nad jej rizikami a táto očkovacia látka by sa mala naďalej používať. Dodala však, že súvislosť medzi zrazeninami a vakcínou je možná a že jej výbor pre bezpečnosť liečiv poskytne ešte tento týždeň “aktualizované odporúčanie”.

- Reklama -

1 komentár

  1. Ona , tá agentúra už k záveru došla a aj ho vyslovila , len na Slovensku tí vlezdoprdelisti to budú ťažko akceptovať a ešte dlho to budú zatĺkať !?

Comments are closed.