Podľa Ruska môžu sankcie voči junte v Mjanmarsku vyvolať občiansku vojnu

0
Archív. Protivládni demonštranti utekajú pri zásahu polície ohlušujúcimi granátmi a gumovými projektilmi počas protestu proti vojenskej okupácii v mjanmarskom meste Rangún. (Foto: TASR/AP)

Rusko v utorok uviedlo, že je proti sankciám voči junte v Mjanmarsku, pričom upozornilo, že represívne opatrenia môžu v krajine vyvolať občiansku vojnu. Informovala o tom agentúra AFP.

“Kurz zameraný na hrozby a nátlak vrátane použitia sankcií proti súčasným mjanmarským orgánom nemá budúcnosť a je mimoriadne nebezpečný,” uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa neho by takáto politika mohla viesť k “úplnému občianskemu konfliktu”.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas 4. apríla upozornil, že v Mjanmarsku hrozí občianska vojna. Šéf nemeckej diplomacie požaduje, aby všetci zúčastnení zvyšovali tlak na mjanmarský režim a ten nakoniec prijal ponuku na rozhovory so svojimi partnermi zo Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

V Mjanmarsku prebrala armáda moc 1. februára tohto roku. Stalo sa tak aj napriek tomu, že vo voľbách, ktoré sa v tejto krajine na ázijskom juhovýchode konali vlani na jeseň, zvíťazila vládnuca politická strana štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij.

Armáda sústavne potláča pouličné protesty a demonštrácie a zabila pri tom už najmenej 550 ľudí, medzi nimi aj 46 detí, tvrdí nezisková organizácia Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP).

- Reklama -