Asociácia na ochranu práv pacientov očakáva od Lengvarského hlavne komunikáciu

0
Vladimír Lengvarský, minister zdravotníctva (Foto: TASR)

Asociácia na ochranu práv pacienta (AOPP) zaznamenala nekonfliktnú minulosť nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) a pozitívne manažérske skúsenosti. Ako povedala prezidentka asociácie Mária Lévyová, za dôležité považuje, či nový šéf rezortu bude vnímať požiadavky a potreby pacientov, bude ich podporovať a pretavovať do zákonov a procesov v praxi.

“Je dôležité, aby Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ako kľúčový sektor v tomto ťažkom období, malo na čele ministra s manažérskymi schopnosťami a skúsenosťami v krízovom riadení,” tvrdí asociácia. Podľa jej názoru by sa mal Lengvarský zamerať na optimalizáciu a konsolidáciu ministerstva. Rovnako by mal mať rešpekt a podporu nielen vo vláde, ale aj na pôde Národnej rady (NR) SR.

Profesionálne pozadie brigádneho generála a lekára Lengvarského dáva AOPP nádej, že zdravotníctvo má šancu byť vládnou a celospoločenskou prioritou. Lévyová za asociáciu tiež povedala, že od nového ministra očakávajú reformu, v ktorej bude pacient v centre záujmu a snáh.

Rovnako očakáva jasné stanoviská a ciele v boji proti pandémii nového koronavírusu a aktívnu komunikáciu nielen s kľúčovými hráčmi, ktorí majú rozhodovacie právomoci, ale rovnako s pacientskymi a odbornými organizáciami v rezorte. “Očakávame komunikáciu, ktorá by viedla k zlepšovaniu vzťahov v sektore, vzájomným dohodám, konsenzu pri prijímaní kľúčových rozhodnutí,” zdôraznila šéfka asociácie.

AOPP odporúča novému ministrovi, aby nezabudol na to, čo je cieľom zdravotníctva a prinášal také zmeny, vďaka ktorým sa bude zlepšovať zdravie všetkých obyvateľov Slovenska. Rovnako je podľa názoru asociácie dôležité, aby Lengvarský nezabudol počúvať hlasy pacientov, zdravotníkov, poskytovateľov, stakeholderov pri riešení pandemickej situácie a vakcinácie, financovania, stabilizácie zdravotníctva a ľudských zdrojov, zlepšovania dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti. “V rámci rozhodovania by mal minister prijímať zásadné rozhodnutia po zrelej úvahe a zohľadniť ich dopady a prínos v dlhodobom horizonte,” tvrdí.

Dodala, že asociácia praje ministrovi zdravotníctva pri výkone funkcie veľa zdravia, síl a pevnú ruku pri riadení rezortu.

- Reklama -