Ukrajina: Prezident odvolal predsedu ústavného súdu

0
ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal predsedu Ústavného súdu Oleksandra Tupyckého, ktorého konanie označil za hrozbu pre národnú bezpečnosť.

Zelenskyj a Ústavný súd pod vedením Tupyckého vedú od minulého roka spor týkajúci sa protikorupčnej legislatívy, ktorej prijatie je pre Ukrajinu kľúčovou podmienkou na uvoľnenie zahraničných úverov.

Prezident podľa oznámenia podpísal výnos, ktorým zrušil vymenovanie Tupyckého za sudcu tohto súdu. Tupyckyj bol vo funkcii od roku 2013 na základe rozhodnutia vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča.

“Niektorí sudcovia Ústavného súdu Ukrajiny vymenovaní Viktorom Janukovyčom, ktorí naďalej vykonávajú svoje funkcie, predstavujú hrozbu pre nezávislosť štátu a národnú bezpečnosť Ukrajiny,” uvádza sa v dokumente zverejnenom v sobotu na webovej stránke prezidentskej kancelárie.

Ústavný súd zatiaľ nereagoval na žiadosti o vyjadrenie, píše Reuters.

Tento súd vlani v októbri rozhodol o neplatnosti niektorých protikorupčných zákonov, označil za neprimerané stanovené tresty za nepravdivé informácie v majetkových priznaniach verejných činiteľov a zrušil viaceré právomoci hlavného protikorupčného úradu.

Zelenskyj v reakcii dočasne pozastavil Tupyckému výkon funkcie.

Tupyckyj predtým obvinil Zelenského, že sa jeho odvolaním snaží zosnovať “ústavný prevrat”. Tupyckého vyšetrujú v prípade ovplyvňovania svedka, ktorý predseda Ústavného súdu označil za vykonštruovaný a politicky motivovaný.

- Reklama -