Johnson sa odmietol vyjadriť k rozhovoru princa Harryho a jeho ženy

0
Na snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson odmietol komentovať výroky britského princa Harryho a jeho manželky Meghan, ktoré zazneli v rozhovore s americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou, ktorý v USA odvysielali v nedeľu večer. Veľký rozruch spôsobili okrem iného slová vojvodyne zo Sussexu, ktorá obvinila členov kráľovskej rodiny z rasizmu.

 Johnson počas brífingu uviedol, že záležitosti kráľovskej rodiny “dlho nekomentoval” a ani “dnes” nemá “v úmysle sa od toho odchýliť”. 

Reagoval tak na žiadosť reportéra BBC, aby komentoval tvrdenia, že nemenovaný člen kráľovskej rodiny hovoril o farbe pokožky dieťaťa vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu, Archieho, ktorý bude mať v máji dva roky.

Vojvodkyňa, ktorá je Afroameričanka, v rozhovore uviedla, že jej manžel Harry počas tehotenstva, keď čakala Archieho, povedal o obavách a konverzáciách v kráľovskej rodine o tom, “ako tmavá by mohla byť jeho pokožka, keď sa narodí”.

Harry a Meghan poskytli Winfreyovej napäto očakávané interview po tom, ako vo februári oznámili, že sa definitívne nevrátia k plneniu svojich povinností členov britskej kráľovskej rodiny.

V reakcii na ďalšiu žiadosť o komentár tohto rozhovoru Johnson uviedol, že “vždy hlboko obdivoval kráľovnú a zjednocujúcu úlohu, ktorú hrá v Británii”. Predtým uviedol, že nemal možnosť sledovať rozhovor s Winfreyovou.

Buckinghamský palác sa k obsahu rozhovoru, ktorý v noci na pondelok odvysielala televízia CBS, zatiaľ nevyjadril.

Po odvysielaní rozhovoru Winfreyová objasnila, že kráľovná Alžbeta II. a jej manžel, vojvoda Philip z Edinburghu, nemali nič spoločné s úvahami o odtieni pleti svojho, vtedy ešte nenarodeného, pravnuka.

- Reklama -