Po treťom týždni je sčítaných takmer 60 percent obyvateľov SR

0
Foto: TASR/AP

Po treťom týždni od začiatku sčítania obyvateľov (15. 2.) je elektronicky sčítaných 58 percent obyvateľov Slovenska. Rozdiel sčítaných v rámci krajov sa prehĺbil, najlepšie je na tom Žilinský (61,5 percenta) a najhoršie Košický kraj (51,3 percenta sčítaných obyvateľov). O priebežných dátach sčítania informovala hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

 V rebríčku krajských miest vedie Banská Bystrica s viac ako 62 percentami sčítaných obyvateľov. Hlavné mesto Bratislava má sčítaných takmer 60 percent obyvateľov.

Spomedzi obcí vyhráva obec Nižná Pisaná v Prešovskom kraji, ktorá eviduje už 94 percent sčítaných obyvateľov. “Sčítanie obyvateľov považujeme za dôležitý projekt, a preto sme k nemu pristúpili aktívne. Každého obyvateľa sme oboznámili s projektom, schránkovali sme informačné letáky a pravidelne poskytovali informácie. Prvenstvo našej obce v sčítaní obyvateľov  ma, samozrejme, veľmi teší a som na našich obyvateľov hrdý,” uviedol starosta obce Martin Močilenko.

Generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Ľudmila Ivančíková vyjadrila vďaku tým, ktorí si už splnili svoju zákonnú povinnosť a zároveň vyzvala, aby obyvatelia svoje sčítanie neodkladali na poslednú chvíľu.

Elektronické sčítanie, keď obyvateľ vypĺňa formulár sám, sa začalo 15. februára a potrvá do 31. marca. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra.

- Reklama -