V Nemecku sú už dvaja slovenskí pacienti s COVID-19

0
Archív. Pracovníci Záchrannej služby Košice sprevádzajú COVID pacienta s umelou pľúcnou ventiláciou na palube lietadla z Bratislavy do Dortmundu. Foto: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva SR

Do nemeckého Dortmundu v sobotu previezli dvoch pacientov zo západného Slovenska. Prvého pacienta previezla letecká ambulancia v sobotu ráno, s druhým pacientom vzlietol vládny špeciál v sobotu krátko poobede, v týchto chvíľach by mal pristávať na nemeckej pôde. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Pripomenula, že ide o medzinárodnú pomoc v rámci európskej solidarity, ktorú už využili viaceré európske krajiny vrátane Holandska či Francúzska. „Európa si vzájomne pomáha aj s vakcínami. Slovensko dostane 15.000 očkovacích látok od spoločnosti AstraZeneca ako dar od Francúzska. V rámci európskeho systému solidarity môže naša krajina tiež počítať so 100.000 vakcínami od spoločnosti Pfizer/BioNTech,” dodala Eliášová.

Okrem Severného Porýnia-Vestfálska ponúkli pomoc v podobe možnosti prevziať na liečenie slovenských pacientov s ochorením COVID-19 aj iné nemecké spolkové krajiny. Ide o Bádensko-Württembersko, pripravenosť vyjadrilo aj Bavorsko. Na sociálnej sieti to uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

Prvých slovenských pacientov previezli tento týždeň aj do nemocníc na juhovýchode Poľska.

Od pondelka 1. marca boli pozemnými ambulanciami záchrannej zdravotnej služby (ZZS) zatiaľ zrealizované transporty troch pacientov na umelej pľúcnej ventilácii – dvoch pacientov do nemocnice v meste Gorlice a jedného pacienta do nemocnice v Nowom Targu.

„Do tohto poľského mesta aktuálne smeruje aj ďalší pacient zo severozápadu Slovenska,” uviedlo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR na sociálnej sieti. Transporty pacientov koordinuje Operačné stredisko ZZS v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR a Ministerstvom vnútra SR.

Poľsko a Nemecko ponúkli Slovensku desať lôžok s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie. Na Slovensku zároveň v rámci európskej pomoci pomáhajú v týchto dňoch aj lekári a sestry z Rumunska.

- Reklama -