Sólymos: Predvolanie maďarského veľvyslanca situáciu nerieši

1
Predseda strany Most-Híd László Sólymos. Foto: TASR

Predvolanie maďarského veľvyslanca na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR situáciu a koreň problému v súvislosti s dvojitým občianstvom nerieši. Neprispeje ani dobrým susedským vzťahom. Myslí si to predseda mimoparlamentného Mosta-Híd László Sólymos. Doplnil tiež, že návrh novely štátneho občianstva, ktorý odobrila vláda, nerieši problém Maďarov žijúcich na Slovensku a stáva sa opäť nástrojom napätia.

 “Igor Matovič posiela do parlamentu návrh, ktorý problém Maďarov žijúcich na Slovensku vôbec nerieši, je nedokonalou náplasťou na desaťročné rany a navyše sa opäť stáva nástrojom na vyvolávanie napätia medzi Slovenskom a Maďarskom, Slovákom a Maďarom,” skonštatoval Sólymos v reakcii, ktorú zaslala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme.

Vyvolať konflikt namiesto dialógu je podľa neho cesta do pekla. “Desať rokov sme boli v parlamente a desať rokov sme tlmili podobné vášne, ktoré sa opäť rozdúchavajú. Dobré vzťahy totiž nestačí len deklarovať, treba tak i konať,” pripomenul šéf Mosta-Híd.

Sólymos skonštatoval, že pred desiatimi rokmi premiér Igor Matovič (OĽANO) ako vtedajší poslanec parlamentu hlasoval proti návrhu zákona, ktorý by prijatie štátneho občianstva iného štátu umožnil bez straty slovenského.

Maďarský veľvyslanec má rezortu diplomacie vysvetliť konanie maďarskej strany pri stredajšej (3. 3.) návšteve maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa v Komárne v súvislosti s novelou zákona o štátnom občianstve. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) deklaroval záujem o dobré vzťahy s Maďarskom. Odmieta ale zasahovanie do vnútorných záležitostí Slovenska. Zákon o štátnom občianstve nie je podľa neho predmetom bilaterálnych vzťahov. Problém vyvolal aj fakt, že s maďarským ministrom o novele rokoval poslanec Národnej rady SR György Gyimesi (OĽANO).

Korčok podľa vlastných slov odmietol stretnutie so Szijjártóom v súvislosti s novelizáciou, pretože ide výsostne o slovenskú záležitosť a požiadal ho o zdržanlivosť, keďže prebieha legislatívny proces. Szijjártó v Komárne uviedol, že sa zrejme zatiaľ z pohľadu maďarskej menšiny nepodarilo doriešiť otázku dvojakého občianstva na Slovensku.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.