Taliansko: Vláda odložila lokálne voľby, dôvodom je pandemická kríza

0
Taliansky premiér Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Talianska vláda vo štvrtok oznámila odklad komunálnych volieb až na termín po lete, keďže krajinu stále trápi pandémia koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Množstvo významných veľkých miest ako Rím, Miláno, Neapol, Turín a Bologna si malo v júni voliť starostov, ale viesť predvolebnú kampaň by bolo v zhoršujúcej sa pandemickej situácii ťažké.

Hlasovanie sa preto uskutoční medzi 15. septembrom a 15. októbrom, presný termín sa ešte stanoví. V oznámení po zasadnutí kabinetu to uviedol úrad talianskeho premiéra Maria Draghiho.

Toto rozhodnutie si tiež vynúti nové naplánovanie regionálnych volieb v južnej Kalábrii, ktoré sa mali konať v apríli, a ďalších miestnych hlasovaní vrátane doplňujúcich volieb do národného parlamentu.

Taliansko patrí ku krajinám najhoršie zasiahnutým pandémiou; zomrelo tam takmer 99.000 ľudí a dosiaľ sa celkovo koronavírusom nakazili takmer tri milióny ľudí – približne päť percent obyvateľstva.

Očakáva sa, že úrady v najbližších dňoch sprísnia príslušné obmedzenia. Silnejú totiž obavy z nového nárastu prípadov infekcie spôsobených šírením nových variantov koronavírusu.

- Reklama -