Grécko: Zemetrasenie poškodilo vyše stovku budov

0
Hasič prehľadáva zničený dom po zemetrasení v gréckej dedine Damasi vo štvrtok 4. marca 2021. Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 v stredu zasiahlo stredné Grécko. Tisíce ľudí v strednom Grécku, ktorí sa báli návratu do svojich domovov po zemetrasení, strávili noc vonku. (Foto: TASR)

Najmenej 11 zranených si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 6,3, ktoré v stredu zasiahlo stredné Grécko. Vo štvrtok o tom informovali tamojšie úrady.

Ako píše agentúra AFP, otrasy poškodili viac ako 100 budov vrátane viacerých kostolov. Stovky obyvateľov dedín Damasi a Mesochori museli prenocovať v stanoch a hoteloch.

Úrady skontrolovali školy, nemocnice, kľúčové verejné stavby i obytné domy, informovala štátna tlačová agentúra ANA.

V meste Larisa hospitalizovali 55-ročného muža so zraneniami hlavy. Desať ďalších ľudí utrpelo ľahké zranenia, uviedla štátna záchranná služba.

Po hlavnom záchveve zasiahlo oblasť aj niekoľko následných otrasov, pričom najsilnejší dosiahol magnitúdu 5,2.

K zemetraseniu došlo v stredu krátko po 12.15 h miestneho času (11.15 h SEČ) približne 22 kilometrov na západ-severozápad od mesta Larisa, uviedlo Európsko-stredomorské seizmologické centrum (EMSC).

Záchvevy bolo cítiť v metropolách susedných štátov Severné Macedónsko, Čierna Hora a Albánsko, ako aj v kosovskej Prištine.

Grécko leží v geologicky aktívnej zóne. Drvivá väčšina zemetrasení tam však nespôsobuje nijaké materiálne škody ani zranenia, približuje AP.

Otrasy si v tejto krajine vyžiadali obete naposledy vlani v októbri, keď došlo k zemetraseniu s magnitúdou 7,0 v Egejskom mori. Na gréckom ostrove Samos vtedy zahynuli dvaja ľudia, zatiaľ čo v Turecku zomrelo až 114 ľudí a viac ako 1000 utrpelo zranenia.

- Reklama -