Humenné: Covidových pacientov vozia aj do Košíc či Kežmarku

0
Ilustračná snímka. (Foto: TASR)

Pri naplnenom stave covidového pracoviska nemocnice v Humennom končia pacienti s ochorením COVID-19 z regiónu aj v nemocnici v Košiciach či Kežmarku. Pre TASR to potvrdila komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková. Humenská nemocnica je spomedzi nemocníc siete na Zemplíne dlhodobo najvyťaženejšia. Intenzivistické lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou (UPV) sú však obsadené vo všetkých štyroch nemocniciach.

“Ak je kompletne naplnená humenská kapacita covidového pracoviska a je to možné, teda sú voľné lôžka v okolitých nemocniciach, pacienti sú prevážaní buď do ďalších okolitých nemocníc našej siete, ako Michalovce, Vranov nad Topľou, Trebišov, Svidník, alebo aj do Kežmarku, Levoče, Starej Ľubovne, Košíc, Prešova,” uviedla Fedáková s tým, že spomedzi 54 covidových lôžok v humenskej nemocnici ich je aktuálne obsadených 51. Dvaja pacienti potrebujú podporu UPV, 37 kyslíkovú liečbu.

V nemocnici v Michalovciach, kde je kapacita covidového pracoviska 81 lôžok, je aktuálne hospitalizovaných 67 pacientov s ochorením COVID-19. “Z toho ôsmi pacienti potrebujú podporu UPV a 41 kyslíkovú liečbu,” doplnila Fedáková.

Vranovská nemocnica aktuálne eviduje 56 covidových pacientov, z ktorých štyria potrebujú podporu UPV, kyslíkovú liečbu 42. Kapacita covidových lôžok tam je 64.

Najviac, 95 covidových lôžok, má k dispozícii nemocnica v Trebišove, aktuálne je kapacita využitá na polovicu. Spomedzi 48 hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 pomoc UPV potrebujú piati, kyslíkovej liečby 27.

- Reklama -