Čekan: Neschválená vakcína nemusí byť bezpečná, ani účinná

1
Pavol Čekan, biochemik. Foto: Facebook/Pavol Čekan

Tvrdiť, že kritika akejkoľvek vakcíny je pre politickú orientáciu, je odborné nepochopenie. Ľudia nemajú dôverovať vakcíne podľa toho, z akej krajiny je alebo ktorý politik ju odporučil. Ľudia majú dôverovať vakcíne, pretože ju odporučili odborníci. Na sociálnej sieti to zdôraznil biochemik Pavol Čekan.

“Ak vakcína nie je schválená, je riziko (možno malé, ale možno aj väčšie), že nie je bezpečná a účinná. Nie je to vôbec jedno, že ampulka s vakcínou môže byť kontaminovaná napr. mykoplazmou, lebo výrobca nedodržuje správne GMP procesy. Alebo nie je vôbec jedno, že šarža, z ktorej bude niekto očkovaný bude menej efektívna, lebo výrobca nemá dobre nastavené QC. Nie je to jedno, že môžu byť veľké rozdiely medzi rôznymi šaržami. To platí pre všetky vakcíny,” vysvetľuje Čekan.

Biochemik dopĺňa, že práve preto máme a platíme si liekové agentúry, aby sme tieto veci ani nemuseli riešiť. Aby sme si mohli byť istí, že schválená vakcína je bezpečná a účinná. “Tieto schvaľovacie a regulačné procesy tu máme desaťročia, ešte z dôb ČSSR, a každý rok sa vylepšujú a zdokonaľujú. A práve aj preto sú dnes liekové agentúry schopné schváliť vakcíny oveľa rýchlejšie prispôsobujúc sa pandemickej dobe a vážnej potrebe zaočkovať čo najrýchlejšie, čo najviac ľudí. Aj v tejto ťažkej dobe sa oplatí dodržiavať dlhé roky zaužívané a overené pravidlá,” vyhlásil Čekan.

- Reklama -

1 komentár

  1. Ani SCHVÁLENÁ vakcína nemusí byť bezpečná ! Aj v novo vyvinutom aute , ktoré prejde nárazovými testami na plný počet bodov sa kľudne možete zabiť !?

Comments are closed.