Británia: Stav hospitalizovaného princa Philipa sa mierne zlepšil

0
Policajti stoja pred hlavným vchodom do fakultnej Nemocnice svätého Bartolomeja v Londýne v utorok 2. marca 2021. Princa Philipa, manžela britskej kráľovnej Alžbety II., sem previezli z londýnskej Nemocnice kráľa Eduarda VII. Nemocnica s. Bartolomeja je špecializovaná na srdcovocievne ochorenia. Oznámil to v pondelok 1. marca 2021 Buckinghamský palác s tým, že vojvodu z Edinburghu tam budú liečiť z bližšie nešpecifikovanej infekcie a podrobia ho tam vyšetreniam. V pondelok Buckinghamský palác uviedol, že vojvodu previezli do fakultnej Nemocnice svätého Bartolomeja, všeobecne známej pod označením Barts. Tamojšie kardiologické centrum je najväčším takto špecializovaným zariadením v Európe. (Foto: TASR/AP)

Manželovi britskej kráľovnej Alžbety II. princovi Philipovi, ktorý je viac ako dva týždne hospitalizovaný, sa mierne zlepšil zdravotný stav. V stredu to oznámila jeho nevesta Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

Camilla uviedla, že 99-ročnému princovi Philipovi, ktorého v pondelok 1. marca premiestnili do inej, špecializovanej nemocnice na vyšetrenie srdca, “sa mierne polepšilo”.

Manželka následníka britského trónu princa Charlesa však na návšteve očkovacieho centra v Londýne dodala, že Philip “má občas bolesti”.

“Držíme mu palce,” povedala. Je to vôbec najdlhší pobyt princa Philipa v nemocnici, čo vzhľadom na jeho vysoký vek zväčšuje obavy o jeho zdravie.

Princa Philipa 16. februára najprv prijali do súkromnej Nemocnice kráľa Eduarda VII. v centre Londýna. Buckinghamský palác spočiatku informoval, že tam podľa očakávania zostane “niekoľko dní” a že kráčal bez pomoci.

Neskôr palác oznámil, že ho liečia na infekciu, viac podrobností neposkytol.

V pondelok však princa previezli do štátnej Nemocnice svätého Bartolomeja neďaleko Katedrály svätého Pavla, kde ho čakali vyšetrenia a pozorovanie týkajúce sa “kardiologického ochorenia, ktorým trpí už dlhšie”.

V roku 2011, keď utrpel zablokovanie koronárnej tepny, mu zaviedli stent (výstuž).

Nemocnica svätého Bartolomeja, jedna z najstarších a najznámejších v krajine, má prestížne oddelenie špecializované na srdcovocievne ochorenia.

Palác oznámil, že princ Philip podľa očakávania zostane v nemocnici prinajmenšom do konca tohto týždňa.

Princ Philip oslávi 10. júna 100 rokov a jeho už aj tak dlhý pobyt v nemocnici vyvoláva znepokojenie.

Princ Charles, Philipov najstarší syn, ho v nemocnici navštívil niekoľko dní po hospitalizácii.

- Reklama -