Španielsko: Počas protestov proti uväzneniu rapera zadržali najmenej desať ľudí

0
Najmenej desať ľudí zadržala polícia v Barcelone počas sobotňajších protestov na podporu uväzneného kontroverzného španielskeho rapera Pabla Haséla. Na snímke polícia zatýka demonštranta počas protestu v Barcelone v noci 27. februára 2021. (Foto: TASR/AP)

Najmenej desať ľudí zadržala polícia v Barcelone počas sobotňajších protestov na podporu uväzneného kontroverzného španielskeho rapera Pabla Haséla. Demonštrácie, ktoré sa konali po niekoľkodňovej odmlke, znova prerástli do násilia, píšu agentúry AP a Reuters.

Medzi zadržanými sú aj dve osoby, ktoré sa pokúšali podpáliť policajnú dodávku.

V hlavnom meste Katalánska podľa agentúry AP pokojne protestovalo niekoľko tisíc ľudí, neskôr však menšie skupiny vandalov rozbíjali okná na administratívnych budovách, ničili a podpaľovali výklady obchodov a spôsobili ďalšie materiálne škody.
Menšie protesty sa konali aj v ďalších katalánskych mestách, píše AP.

Ako uvádza agentúra Reuters, katalánska regionálna polícia (Mossos d’Esquadra) v čase protestov varovala na Twitteri ľudí, aby sa “vyhli centru mesta, kde protestujúci pokračujú v drancovaní a stavaní barikád”.  

Na demonštráciách za raperovo prepustenie zadržali dosiaľ viac ako 100 ľudí. Protesty vypukli po tom, ako 32-ročného Haséla 16. februára zadržali, aby ho odviedli na výkon deväťmesačného trestu odňatia slobody. Ten súd raperovi známemu tvrdo ľavicovými názormi udelil za tvíty a texty piesní, ktoré podľa verdiktu urážali bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I. a schvaľovali terorizmus.

- Reklama -