Libanon začal s čistením svojich pláží zasiahnutých ropnými látkami

0
Na snímke mŕtva medúza vyplavená na breh vedľa ropnej škvrny po úniku v Stredozemnom mori. (Foto: TASR/AP)

Libanon začal v sobotu čistiť svoje pláže po tom, ako sa na južné pobrežie tejto krajiny dostal decht z ropnej škvrny, informovala agentúra DPA.

Čistiace práce budú podľa libanonských úradov trvať najmenej 15 dní. Hovorca dočasných jednotiek OSN v Libanone (UNIFIL) Andrea Tenenti povedal, že UNIFIL skúma možnosti, ako prípadne pomôcť Libanonu čeliť riziku šírenia ropnej škvrny.

Únik ropných látok z gréckeho tankera Minerva Helen minulý týždeň znečistili značnú časť pobrežia Izraela a zasiahol aj juh Libanonu.

Prevádzkovatelia gréckeho ropného tankera v stredu (24. februára) odmietli obvinenia, že za únik ropných látok nesú zodpovednosť. Izraelská štátna vysielacia spoločnosť KAN v pondelok vo svojom spravodajstve uviedla, že hlavným podozrivým zo zodpovednosti za ekologickú haváriu je Minerva Helen.

V Izraeli je nečistených okolo 160 kilometrov pobrežia a ropné látky spôsobili úhyn mnohých živočíchov vrátane morských korytnačiek. Dobrovoľníci v Izraeli začali s čistiacimi prácami. Izrael minulú nedeľu uzavrel všetky svoje pláže.

- Reklama -