Zemanová kritizuje starostlivosť ambulantných lekárov pre pozitívnych pacientov

0
predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová (Foto: TASR)

Vyhrať boj s pandémiou treba ešte pred nemocnicami. Zhodli sa na tom koaličná poslankyňa Anna Zemanová (SaS) a opozičný poslanec parlamentu Erik Tomáš (nezaradený).

Starostlivosť všeobecných lekárov o pozitívne testovaných musí byť podľa Zemanovej lepšia. Je to aj odporúčanie konzília odborníkov. “Opakovane hovoríme, že treba pritlačiť na všeobecných lekárov, aby boli dostupnejší,” povedala Zemanová. Dodala, že ak by sa pacienti nedovolali svojmu lekárovi, mohli by dostať informácie od samosprávnych krajov, ktoré sú za nich zodpovedné. Riešenie vidí aj v tom, aby samosprávne kraje prišli s nápadmi, ako mobilizovať lekárov.

V súvislosti s tým, že sa šéf strany SaS a minister hospodárstva Richard Sulík ponúkol na post ministra zdravotníctva, Zemanová hovorí, že Sulík to myslel úprimne.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) mal podľa nej možnosť dosadiť na kreslo ministra zdravotníctva skúseného manažéra.

Zemanová vysvetlila, že núdzový stav je v SR vyhlásený preto, aby mohol štát nariadiť pracovnú povinnosť zdravotníkom a pracovníkom v sociálnych službách. “To, že máme zatvorené obchody, vôbec nesúvisí s vyhlásením núdzového stavu,” poznamenala. Poslankyňa verí, že núdzový stav nebude potrebné schvaľovať znova v marci a pandemická situácia bude lepšia.

Zákaz nočného vychádzania je jedno z kľúčových opatrení na zníženie mobility, uviedla poslankyňa Národnej rady (NR) SR Anna Zemanová (SaS) s tým, že by mohol platiť od 20.00 h až do rannej hodiny.
      Zemanová súhlasí s návrhom vedcov, aby sa obmedzila mobilita. Poukázala na to, že ľudia sú unavení, a verí, že nasledujúce týždne ešte budú dodržiavať nastavené opatrenia. Podotkla, že vláda je zodpovedná za prijaté opatrenia.

Zemanová pripustila, že e-karanténa môže byť spustená o niekoľko týždňov. Za problém označila ochranu osobných údajov. “Keď sa tento technický aj legislatívny problém vyrieši, e-karanténa bude spustená,” dodala s tým, že aj keď bude spustená neskôr, tak bude v boji proti pandémii pomáhať

- Reklama -