Nemecko: Zakladatelia spoločnosti BionTech dostanú štátne vyznamenanie

0
Manželia a zakladatelia firmy BionTech, ktorí spolu s firmou Pfizer vyvinuli vakcínu proti COVID-19. Foto: internet

Zakladatelia nemeckej farmaceutickej spoločnosti BioNTtech, manželia Ugur Sahin a Özlem Türeciová, dostanú štátne vyznamenanie, Rad za zásluhy Spolkovej republiky Nemecko, za boj proti pandémii nového koronavírusu. Oznámila to v piatok kancelária nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, informoval týždenník Der Spiegel.
     

 Steinmeier dvojicu vedcov vyznamená za to, že vakcínou proti koronavírusu, ktorú ich firma vyvinula spolu s americkou spoločnosťou Pfizer, “v rozhodujúcej miere prispeli k zamedzeniu šírenia pandémie (COVID-19)”.
     

 Ocenenie nemecký prezident predstaviteľom firmy BioNTech odovzdá 19. marca na ceremónii na zámku Bellevue v Berlíne, na ktorej sa zúčastní aj kancelárka Angela Merkelová.
     

 Türeciová a Sahin “spájajú základný lekársky výskum s jeho praktickým prepojením”, uviedol úrad prezidenta v zdôvodnení udelenia vyznamenania.
     

 Očkovacia látka od konzorcia BioNTech/Pfizer bola v EÚ schválená už koncom decembra 2020. Podľa štúdie vykonanej v Izraeli znižuje táto vakcína riziko symptomatického priebehu ochorenia o 94 percent. V piatok boli ohlásené i výsledky novej britskej štúdie, podľa ktorej táto očkovacia látka výrazne znižuje i riziko nákazy, a to už po prvej z dvoch podaných dávok. Táto štúdia však zatiaľ nebola recenzovaná inými výskumníkmi.

- Reklama -