Rusko: Kalašnikov tvrdí, že Navaľnyj je tam, kde má byť

0
Alexej Navaľnyj (Foto: TASR/AP)

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj je v trestaneckej kolónii, kde si odpykáva vyše dvojročný trest, v bezpečí a jeho zdravie a život tam nie sú nijako ohrozené. Tvrdí to šéf ruskej Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) Alexandr Kalašnikov.
     

 “Garantujem, že tu nič neohrozuje jeho zdravie a už vôbec nie jeho život,” povedal v piatok Kalašnikov agentúre Interfax. Dodal, že Navaľnyj si môže v kolónii nájsť prácu, ak o to bude stáť.  
    

  Navaľného právny zástupca Vadim Kobzev vo štvrtok vyhlásil, že jeho klienta presunuli z vyšetrovacej väznice Matrosskaja tišina v Moskve do iného zariadenia, bezprostredne však nebolo jasné kam. Navaľného podporovatelia kritizovali skutočnosť, že nikto – oni a dokonca ani Navaľného rodina – nevie, kde presne sa politik nachádza.
      

Kalašnikov následne v piatok oznámil, že Navaľného presunuli do trestaneckej kolónie, avšak k prípadu podotkol len toľko, že v nadväznosti na rozhodnutie súdu sa teraz politik nachádza “tam, kde má byť”.
     

 Ľudskoprávni aktivisti už skôr vyjadrovali obavy ohľadom uväznenia Navaľného. Trestanecké kolónie v Rusku sú známe svojou brutalitou, mučením aj úmrtiami väzňov, ku ktorým v nich dochádza, približuje agentúra DPA.
     

 Kritik Kremľa a bojovník proti korupcii Navaľnyj (44) sa 17. januára vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa liečil z vlaňajšej otravy nervovo-paralytickou látkou novičok. Okamžite po prílete do Moskvy ho zadržali a vzali do väzby.
    

 Nasledujúci deň mu súd v zrýchlenom konaní vymeral 30-dňovú väzbu, pričom umiestnený bol do moskovskej vyšetrovacej väznice Matrosskaja tišina.
   

   Navaľného následne minulú sobotu odsúdili v dvoch procesoch – v prípade ohovárania veterána z druhej svetovej vojny i v rámci odvolacieho konania v kauze Yves Rocher.
   

   V kauze ohovárania musí Navaľnyj zaplatiť pokutu 850.000 rubľov (približne 9500 eur).
    

  V prípade sprenevery desiatok miliónov rubľov spoločnosti Yves Rocher mu zase iný moskovský súd potvrdil nepodmienečný trest väzenia. Tento súd zároveň Navaľnému skrátil dĺžku už vyneseného trestu o pol druha mesiaca, ktorý strávil od konca decembra 2014 do konca februára 2015 v domácom väzení. Navaľnyj tak bude vo väzení dva roky a šesť mesiacov.

- Reklama -